Foto: OK fest

5 stvari koje treba da znate kada idete na Tjentište na OK fest

Leto je period velikih muzičkih festivala, kojih na Balkanu ne manjka. Za sve uživaoce dobre muzike, jun i jul ispunjeni su sadržajima, a jedan muzički festival je poseban jer se održava u priprodi. Zato ima i mnogo dodatnih sadržaja - rafting, planinarenje, hiking, prirodne i istorijske znamenitosti, a i ovog jula može se posetiti u nacionalnom parku Sutjeska, na Tjentištu. Reč je o OK festu.

Na samom istoku Bosne i Hercegovine, u Republici Srpskoj, na granici sa Crnom Gorom nalazi se istorijski lokalitet Tjentište. Mnogima su prva asocijacija na ovaj prostor monumentalna betonska krila i čuvena bitka na Sutjesci 1943. godine. Posle II svetskog rada Sutjeska postaje nacionalni park i memorijalni centar.

U spomen kosturnici su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca sa Sutjeske. Prepoznatljivi spomenik, simbol proboja iz okruženja je delo vajara Miodraga Živkovića i saradnika, arhitekte Ranka Radovića, piše idemonaput.rs.

Po mnogo čemu čuveno mesto, izuzetne prirodne lepote, poslednje decenije postalo je poznato i po muzičkom festivalu.

Foto: Marko Ristić

Od samog starta, tačnije od 2014. kada je festival prvi put i održan pod nazivom OK fest, što je to bio nastavak već ranije započetih aktivnosti tima festivala i dugogodišnjeg prisustva na ovim prostorima, organizatori kažu da nisu odustali od primarnog cilja - razvoj, unapređenje i promocija destinacije - Nacionalnog parka Sutjeska.

Ovaj prostor je zaista fantastičan, neprocjenjivo blago, koje u smislu turističke ponude ima mnogo i može mnogo da ponudi. Mi smo kroz festivalski sadržaj samo željeli da publiku privučemo, te osim muzike ponudimo joj i programe i aktivnosti koji će je približiti ponudi Nacionalnog parka (planinarenje, hiking, rafting, kampovanje...). Kroz kompletnu našu komunikaciju prožimaju se kadrovi ove destinacije i prikazuju se sve njene ljepote. Željeli smo da muzika bude magnet i povod za uživanje u kompletnoj ponudi, kaže Vanja Mišić portparolka OK festa.

Smatra da su u svojoj nameri u velikoj meri uspeli, jer su privukli publiku iz čitave BiH ali i iz Kanade, Australije, Meksika, Holandije, Velike Britanije, pa čak i sa Mauricijusa.

Primarno našu smo zamisao ostvarili, ali smatramo da uvijek može i više i bolje, te da kvalitet i ponudu treba unaprijediti, dodaje Mišić.

Svi oni koji se ovog leta spremaju da prvi put posete OK fest i Nacionalni park Sutjeska treba da imaju na umu sledećih nekoliko stvari:

Spavanje u kampu ili 30-ak km od festivala

Smještajni kapaciteti van kampa, koji je inače srce festivala, ogroman su izazov za organizatore OK festa. Oni koji ne spavaju rado u šatoru, treba da računaju da su bungalovi rasprodati još kada je krenula prodaja karata za festival.

Svake godine kada objavimo prvi kontigent karata sa smještajem u bungalovima, on bude rasprodat u rekordnom roku čak i bez objave line upa festivala. Na našu sreću, OK kamp je srce ovog festivala i u njemu uvijek ima mjesta za sve naše posjetioce. Kamperi su najvjernija publika, a naš festival to prepoznaje. Iz tog razloga, vrata festivala otvaramo dan ranije, kako bi naši kamperi mogli da pronađu savršeno mjesto za trodnevnu zabavu koja će uslijediti, kaže Vanja Mišić.

Ulaznica za festival koja podrazumijeva mesto u kampu, dodaje, kao i pristup svim festivalskim događajima može se kupiti putem prodajnog sistema gigstix, a više o samim paketima na okfest.net

Inače, privatni smeštaj se može naći i u obližnjoj Foči, na tridesetak kilometara od Tjentišta, jer je u Tjentištu sve rezervisano još u februaru.

Ponesite toplu garderobu ali i kupaći kostim

Festival se održava od 13. do 16. jula, ali ne treba da zavara to što je usred leta, jer je na značajnoj nadmorskoj visini te su noći hladne. Zato treba poneti topliju garderobu za veče.

Sa druge strane, kupaći kostim je obavezan deo prtljaga, jer na Tjentištu postoji bazen. Zato su i lopte, dušeci i razne gume poželjan aksesoar za one koji vole zabavu na vodi.

Foto: Marko Ristić

Pripremite se za neviđene prirodne lepote

Nacionalni park Sutjeska je najveći i najstariji u BiH, i odlikuje ga izuzetna prirodna lepota i raznolikost flore i faune.

Imamo nevjerovatnu sreću da se naš festival nalazi na jednom od najljepših nacionalnih parkova u ovom dijelu Evrope, a naši posjetioci to cijene i rado koriste priliku da odu na rafting najdubljim kanjonom u Evropi, prošetaju planinskim stazama po obroncima Maglića i Zelengore ili prosto uživaju u vidikovcima koji pružaju nestvaran pogled na Perućicu, jedinu očuvanu prašumu u Evropi, opisuje Mišić.

Mnogo izvođača, filmski i drugi prateći program

Ovog leta će na Tjentištu nastupati Nele Karajlić, Mile Kekin, Kolja i Grobovlasnici, Gibonni, Konstrakta, Artan Lili, KKN, Repetitor, Del Arno, Obojeni program, Brkovi, Rundek, Zoster i mnogi drugi izvođači.

Program se održava na tri stejdža, od kojih je jedan After Party. Među pratećim sadržajima je i Dok'n'ritam, na kome će publika ove godine moći da pogleda i dokumentarac Rainey, niškog autora Miloša Tasića. Teški hor, Bure bareta i Protest u zemlji karijesa su muzički dokumentarci koji će takođe biti prikazani.

Ceo program može se videti na sajtu festivala.

Hrana i piće, kao i cashless sistem na festivalu

U okviru OK festa posetioci imaju sve što im je potrebno za višednevni boravak, te jedino što treba da ponesu jeste novac za ulaznice, kao i da "napune" svoju festivalsku karticu za plaćanje.

Prije nekoliko godina uveli smo cashless sistem na festivalu i to se pokazalo odličnom idejom, a naši posjetioci su se brzo prilagodili jer se kupovina odvija mnogo brže i ne stvaraju se gužve. Festivalski prostor postaje poput malog grada u kojem možete da pronađete gotovo sve, hranu, piće, ali i druge interesantne sadržaje, kaže portparolka festivala.

Pre ili posle festivala možete obići: Sarajevo, Trebinje, Dubrovnik…

Oko 17.500 hektara divljine čiji je deo i prašuma Perućica, seče glavni turistički put Beograd-Višegrad-Srbinje-Tjentište-Trebinje-Dubrovnik kao i Sarajevo-Dubrovnik. Zbog svog položaja, festival je prilika da se obiđu neki od najlepših gradova regiona.

Iz Srbije nema organizovanog prevoza do festivala, ali organizatori kažu da mnogo posetilaca ipak dolazi odavde. Oni koji budu putovali autom, treba da znaju da ispred samog ulaza u festivalski prostor postoji veliki parking, te nema brige.

Želim dobrodošlicu svim onima koji dolaze prvi put, želimo da se osjećaju kao kod kuće, da ostave sve brige prije ulaza u festivalski prostor i da uživaju u 3 fantastična festivalska dana u NP Sutjeska, poručuila je PR festivala.

Oni koji bi se zaputili u ovu julsku muzičko-istorijsko-prirodnjačku avanturu, mogu već da krenu da istražuju i pakuju kofere. Mnogo toga se može videti i doživeti u ovom kraju, pa vredi izdvojiti i mnogo više od tri dana za ovo uzbudljivo putovanje.

Kultura i zabava

Radivoje Dobanovački

Rođen 1976. u Srbobranu. Studirao međunarodnu diplomatiju, otisnuo se u pitanja ontologije i boemije. Konsultant iz oblasti strateškog decision makinga.