Brutalizam u Beogradu: Ljubav prema betonu

Brutalizam u Beogradu: Ljubav prema betonu

Milan Živanović
Milan Živanović

Ukoliko se nađete pored neke ogromne, betonske zgrade, sigurno je da ćete reagovati u skladu sa sopstvenim shvatanjem lepog.

Jedni tako u tim građevinama vide hrabra i uzbudljiva arhitektonska ostvarenja, a drugi grube, sive zidove koji nisu u skladu s ljudskim potrebama.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

U pitanju su zgrade koje su nastajale u okviru brutalizma – arhitektonskog pravca koji je došao posle Drugog svetskog rata, kao naslednik modernizma. Taj stil je cvetao od 1954. do 1970. godine, a naziv je dobio od francuskog "beton brut", što znači "grubi" beton.

Nastanak brutalizma

Pojam je prvi upotrebio francuski arhitekta Le Corbusier, kako bi opisao liveni beton s vidljivim tragovima oplate, korišćen u većini njegovih projekata koji su nicali nakon rata.

Termin je počeo masovno da se koristi tek nakon objavljivanja knjige Reynera Banhama  – The New Brutalism: Ethic or Aesthetic? – koja opisuje novi stil, a naročito se fokusira na zgrade koje su nicale u Evropi.