He-Man: Ono što možda niste znali o plavokosom heroju

Milan Živanović
Milan Živanović

Iako nam moderni eksperti za savladavanje života preporučuju da ostanemo u sadašnjem trenutku, malo-malo pa se vratimo u prošlost. Tamo nas čekaju igračke kojima je vreme pojelo uši, crtani filmovi, serije s lošim specijalnim efektima, heroji koji su uprkos vremenu ostali isti. He-Man je jedan od njih, iako je već napunio četrdeset godina – mačem i dalje vitla kao da ga leđa uopšte ne bole.

Rodio se kao i svaka druga igračka – iz ideja su nastale ilustracije, potom su fabrički pogoni te slike utisnuli u plastiku, pa se iz bezobličnog materijala uzdiglo mišićavo telo. Nijedna igračka te 1982. godine nije bila ni blizu novom plavokosom snagatoru – širok skoro isto koliko i visok, postavljen tako da se činilo da je uvek spreman za napad, He-Man je bio krupniji od svih drugih junaka koji su se u tom trenutku našli u prodavnicama.

Korpulentni princ je brzo osvojio srca dece i kolekcionara, a njegova priča se vrtela oko zamka Sive lobanje, koji je redovno branio od Skeletora.

Niko nije očekivao da nova linija postigne značajniji uspeh, ali je već prve godine zaradila 38 miliona dolara, da bi do 1984. kompaniji Mattel donela preko milijardu dolara.

Uprkos tome što He-manija nije bila osmišljena da potraje, do danas ostaje jedna od najuspešnijih poslovnih priča svih vremena. Generacije koje su odrastale držeći u rukama plastični (oni s malo više sreće i drveni) mač, godinama su u pomoć dozivale moć Sive lobanje, te zamišljale da putuju u Eterniju. Kao što to obično biva, iza svake uspešne priče uvek se krije i određeni broj manje ili više poznatih činjenica, pa je to slučaj i s Gospodarima svemira.

Ratovi zvezda kao konkurencija

Kada je George Lucas krenuo u potragu za partnerima, kompanija Mattel bila je jedna od onih koje nisu otkupile licencu za prodaju akcionih figura iz Ratova zvezda. Nakon toga industrija je posmatrala kako kompanija Kenner, koja je na kraju postala vlasnik licence, postiže uspeh za uspehom sa novim junacima iz Lukasove svemirske opere, pa zaposlenima u Mattelu nije preostalo ništa drugo nego da pokupe plastične mrvice od prodaje drugih igračaka, te smisle sopstveni proizvod i novi hit na tržištu. Pogađate da je to bio baš He-Man.

Rođak Konan Varvarin

Onima koji bar malo poznaju junake iz osamdesetih godina prošlog veka je odmah jasno da He-Man pomalo liči na Konana Varvarina, a to nije bez razloga – Mattel je u to vreme želeo igračku po ugledu na snagatora kojeg je na filmu oživeo Arnold Schwarzenegger (u bioskopima se pojavio baš 1982. godine). Film je zaradio oko 100 miliona dolara, pa je igračka bila logičan poslovni potez. Nevolja je bila u tome što je Konan nije za decu, a većina odraslih ne kupuje igračke. Mesto je ustupio He-Manu, čiju je građu između ostalih inspirisao i austrijski bodibilder koji se u to vreme probijao na glumačku scenu.

Prvo beše igračka

Prvo su došli plastični junaci. Crtanog filma ne bi ni bilo bez linije igračaka Masters of the Universe. Prvi korak je bio He-Man trio, buduću da se princ-ratnik pojavio u tri oblika – kao varvarin, kao vojnik i kao svemirski putnik. Dizajner Roger Sweet i ilustrator Mark Taylor, koji su do tada radili na pakovanjima za Barbie lutke, došli su na ideju o mišićavom ratniku s oklopom i mačem. U početku se razmišljalo o junaku koji bi putovao kroz vreme, te su se generisale tri pomenute verzije.

Na kraju je pobedio He-Man varvarin, pa je do dan danas poznat u tom obliku – više go nego odeven, s malo kože i krzna. Kasnije su mu se pridružili i drugi junaci, među njima i Borbeni mačak.

Viking

Skulptor Tony Guerrero je na osnovu crteža prvo napravio junaka koji je neodoljivo podsećao na vikinga, ali je šlem sa rogovima kasnije odbačen, budući da je He-Man izgledao previše zlovoljno, što je odbijalo najmlađe kupce.

Nakon toga je novi heroj postao plavušan, te dobio frizuru po kojoj je i danas prepoznatljiv.

Animirana serija kao rezultat neuspešnog poslovnog sastanka

Pošto su završili igračku, predstavnici kompanije Mattel ponudili su je glavnom kupcu – kompaniji Toys 'R’ Us, a za sastanak je kreirana serija kratkih stripova koji su ilustrovali borbu između dobra i zla.

Klijenti nisu bili oduševljeni, te su istakli da deca nisu uvek voljna da čitaju kako bi protumačila igračku. Posle toga su iz Mattela obećali jednočasovni animirani film, koji je bio i neka vrsta uputstva za korišćenje novih igračaka.

Nakon što su ih odbile kuće CBS, NBC i ABC, tvorci He-Mana su došli na ideju na naprave serijal od 65 kratkih epizoda. Model je bio toliko uspešan, da je prvu sezonu He-Man and the Masters of the Universe tokom 1984. svakog popodneva pratilo oko devet miliona gledalaca.

U bivšoj Jugoslaviji serija je sinhronizovana na hrvatski jezik i emitovana je u periodu od 1989. do 1990. godine. Sinhronizaciju je radila Televizija Zagreb, a u Srbiji ju je prikazivala Radio-televizija Beograd. Emitovano je samo 13 epizoda.

Posle je došao strip

U periodu između 1986. i 1991. godine Mattel je napravio strip koji je franšizu trebalo da održi u životu i nakon završetka crtanog serijala. Na kraju je izašao u tek 10 štampanih izdanja.

Princ Adam je stigao kasnije

He-Man u početku nije imao prinčevski alter ego, pa je bio tek ratnik-divljak bez plemenitog porekla i potrebe za skrivanjem.

He-Man i Skeletor su rođaci

Baš kao u nekoj sapunici, u rimejku iz 2002. godine gledaoci su saznali da su dva glavna junaka rod rođeni. U novom zapletu Skeletor je polubrat He-Manovog oca – kralja Randora, što mu po pravilima krvnog srodstva dođe stric.  Ideja se začela još osamdesetih godina, u mini stripu u kojem Randor saznaje da ima davno izgubljenog brata Keldora, koji je zapravo Skeletor.

He-Man je polučovek

Izgleda kao bog, a zapravo i nije daleko od toga. Otac Randor je s Eternije, a majka Marlena sa Zemlje – bila je astronautkinja agencije NASA koja se tokom jedne misije srušila na nepoznatu planetu i srela budućeg muža. Majka Zemljanka rodila je polučoveka, princa Adama.

Tu je i sin

Tokom 1996. godine pojavio se još jedan serijal, čiji je junak bio Dare, usvojeni sin princa Adama i Teele, koji, kada dođe u dodir sa očevim mačem, postaje He-Ro, nešto poput He-Mana.

Gej ikona

LGBTIQ+ gledaoci su tek nedavno počeli da dobijaju junake iz filmova i TV serija s kojima mogu da se poistovete. Ranije toga nije bilo, čak ni na kašičicu. He-Man je to donekle promenio, naravno ne otvoreno.

Radi se o tome da princ Adam ima tajni identitet za koji znaju samo najbliži prijatelji. Na kraju za tu tajnu sazna i njegova majka, koja ga podržava ali strahuje da bi zbog te tajne mlađani Adam mogao da nastrada. Baš se tako osećaju i svi oni roditelji koji vole i podržavaju svoju kvir decu.

Istina je da se princ povremeno zaljubljuje, ali se nijedan od heteroseksualnih odnosa zapravo ne ostvaruje, što je više nego neobično u svetu koji insistira na braku i potomstvu, čak i kad su izmišljeni junaci u pitanju.

Ne postoje dokazi da je išta od ovoga bilo namerno, ali mnogi kvir gledaoci koji su odrastali uz He-Mana tvrde da su u priči prepoznali nešto čega u drugim programima nije bilo – neodoljivu sličnost s onim što su osećali unutra, a krili od ostatka sveta.

Neprofitna organizacija čuva He-Manovo zaveštanje

Organizacija Power and the Honor Foundation osnovana je 2010. godine, a sa ciljem da sačuva radove umetnika koji su definisali He-Man franšizu – originalne ilustracije, igračke, te dokumentacija, skenirani su kako bi se lakše sačuvali od propadanja.

He-Man je prestao da donosi prihode već 1987. godine

Sa 350 miliona dolara iz 1985. godine, He-Man je 1987. sišao na nulu – zbog sve veće konkurencije koja je stigla u obliku Nindža Kornjača, Transformersa, te brojnih video igara. Franšiza je do kraja ipak zaradila preko dve milijarde dolara, što i nije tako loše za plastičnog heroja koji se rodio u senci Ratova zvezda.

Kultura i zabava

Milan Živanović

Rođen 1982. u Kruševcu. Studirao srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 2009. do 2017. radio u e-novinama, od marta 2017. radi u XXZ magazinu gde uređuje različite rubrike.