Lutalice su psi neodgovornih vlasnika

Lutalice su psi neodgovornih vlasnika

Milan Živanović
Milan Živanović

Pasa lutalica ima u skoro svim delovima sveta. Prema podacima iz 2019. godine u vrhu liste zemalja s najvećim brojem lutalica su Sjedinjene Američke Države, Brazil, Rusija i Kina.

Jasno je da životinje nisu same odabrale život na ulici, odnosno da problem nastaje usled neodgovornog ponašanja vlasnika – mnogo je onih koji pse i mačke tretiraju kao igračke, pa ih odbacuju kada odrastu i postanu veća obaveza. Upravo je to sudbina ogromnog broja nekadašnjih ljubimaca i u Srbiji.

Borba s predrasudama

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. godine (kompletna statistika objavljena na web sajtu Woof Dog) na svetu ima oko 200 miliona pasa lutalica, a problem je ozbiljniji što je neka zemlja siromašnija.

Tako je i u Srbiji problem pasa lutalica dosta izražen, ali ne samo zbog siromaštva, već i zato što kod naših građana ne postoji kultura držanja pasa, pa često vladaju predrasude u vezi sa kastracijom i sterilizacijom.

Mnogi veruju da ove intervencije nisu prirodne i da ugrožavaju ljubimce, što naravno nije tačno – eksperti tvrde da blagotvorno utiču na zdravlje životinja, te na to da takvi psi ne beže od kuće, da budu manje dominantni i manje agresivni, i na kraju na to da nema neželjenih štenaca koji na kraju završe na ulici.

Holandski recept

Iako zvuči neverovatno, postoji zemlja u kojoj nema pasa lutalica. U pitanju je Holandija, koja je u međuvremenu postala „raj za pse“.

Ova zemlja se sa problemom pasa lutalica borila od XIX veka, kada je epidemija besnila dovela do toga da veliki broj vlasnika svoje pse izbaci na ulicu. Strah od zaraze doprineo je vrtoglavom rastu broja napuštenih pasa. Mnogo toga se od tada promenilo, pa je Holandija jedina zemlja koja danas ima uspešan recept za rešenje problema.

Holandski program nije nikakva misterija  – radi se o procesu u okviru kojeg se psi sakupljaju, sterilišu ili kastriraju, vakcinišu i vraćaju na lokaciju na kojoj su uhvaćeni. Cilj ovog programa je da se okupe svi psi – kako lutalice bez vlasnika, tako i oni koji povremeno ili stalno imaju prebivalište, a kako bi se sprečilo da se nekontrolisano razmnožavaju.

Akcija se sprovodi paralelno sa edukacijom građana, a svi uhvaćeni psi se unose u bazu podataka. Vlasnicima koji smatraju da je sterilizacija neprirodna se poručuje da nesterilisane životinje proizvode štence koji nastavljaju da pate na ulici, a veliki broj pasa dovodi i do toga da mnogi od njih gladuju, te na kraju uginu od gladi ili bolesti koje se u većim populacijama brže šire.

Vrzino kolo

O sličnim rešenjima se razmišlja i u Srbiji. I kod nas se psi hvataju, sterilišu i ponovo vraćaju na ulice, ali broj lutalica i dalje raste.