Komodifikacija i mikromonetizacija poznatih: Cameo & Supersta.rs

Komodifikacija i mikromonetizacija poznatih: Cameo & Supersta.rs

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Biti popularan ili slavan je cilj koji je odavno prepoznat kao onaj kome teži najveći deo čovečanstva. Želja za popularnošću potiče od ega koji je u svakom od nas kodiran tako da  je najzadovoljniji kada je sva pažnja na nama. Međutim, postoji još jedna jako bitna stvar sa slavom koja je čini primamljivom – ako ste slavni, onda i zarađujete, i to dobro.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

U modernom dobu ta strana popularnosti je posebno naglašena. Jer, sa pojavom influensera danas deluje da je dovoljno samo da se proslavite, a kada se to dogodi zarada počinje da dolazi sama.

Kompanije i inovatori se utrkuju kako bi vas angažovali, računajući na to da će vaša slava poboljšati prodaju njihovog proizvoda ili da će, pošto ste slavni, uspeti na neki način da vas dodatno prodaju. Obe ove ideje vode do monetizacije zvezda javne scene i obe ideje su verovatno bile u glavi onih koji su osmislili novi metod za to i nazvali ga Cameo.

Šta je Cameo?

Cameo je jedan od najnovijih načina da poznati i slavni zarade i postao je posebno popularan od početka pandemije korona virusa. Reč je o aplikaciji putem koje angažujete neku slavnu ličnost da za vas izradi personalizovanu video poruku. Ponuda selebritija je velika, a video košta onoliko koliko je to poznata ličnost odredila, a trenutno se kreću u rasponu od jednog do hiljadu dolara, što je verovatno najviše određeno time koliko je osoba popularna.

Cameo su osnovali Steven Galanis, Martin Biencowe i Devon Spinnler Townsend 2016. godine. U 2020. godini kompanija je ostvarila bruto prihod u iznosu od 100 miliona dolara od kojih je 75% isplaćeno zvezdama koje kreiraju sadržaj. To je 4,5 puta veća zarada nego u godini pre toga što iz kompanije objašnjavaju time da im se usled nedostatka posla javio veliki broj poznatih ličnosti sa željom da putem ove aplikacije ostvari makar neki prihod. Od maja 2020. godine više od 30.000 selebritija se pojavljuje na aplikaciji, pa je u godini pandemije, Cameo poslao 1.3 miliona personalizovanih poruka.

U vremenu pandemije, koja je mnoge ljude zarobila u kuću, a poznatim ličnostima znatno umanjila obim posla, logično je da su se mnoge zvezde okrenule aplikacijama poput ove kako bi nastavile da zarađuju od interakcije sa svojim obožavaocima. Konzumentima je, pak, aplikacija zanimljiva jer ih dodatno približava njihovim idolima.

Digitalni autogram

Ono što se nudi ili kupuje putem Cameo aplikacije mogli bismo posmatrati kao digitalni autogram. Konceptualno, svrha potpisa omiljene poznate ličnosti na nekom papiru i kratka poruka snimljena kamerom video telefona je ista – mali, lični momenat pažnje od nekoga ko je slavan i kome se divite. Razlika je samo što za video poruku plaćate, ali u izvesnom smislu dobijate i nešto više.

Steven Galanis suosnivač i izvršni direktor servisa Cameo, poručuje da je njihova misija stvaranje najpersonalizovanijih i najautentičnijih veza između poznatih ličnosti i njihovih obožavalaca.

Cameo pripada rastućem talasu platformi koje zvezdama omogućavaju direktan kontakt sa obožavaocima. Gledano iz drugog ugla, Cameo uzima nešto što svi razumemo i očekujemo od javnih ličnosti – da funkcionišu kao komodifikovano sredstvo naše zabave – i to podiže na jedan viši nivo. Zapravo do tačke u kojoj ta transakcija postaje evidentno očigledna.

Kako Cameo funkcioniše ?

Interfejs aplikacije sadrži grid na kome su fotografije slavnih osoba sa imenom i cenom, grupisane u kategorije tipa: muzičke zvezde, glumci, sportisti... Aplikacija je veoma laka za korišćenje što je dodatno pojačano prisustvom filtera koji omogućavaju da pronađete poznate ličnosti čak i u željenom opsegu cena, a za sve (osim tri zvezde) u trenutku pisanja teksta početna cena angažovanja je do najviše 1.000 dolara.

Troje najskupljih na Cameo aplikaciji su:

Jon Bon Jovi (rok muzičar) > $10.000

Boosie Badazz (reper) > $1.500

Kevin O’Leary (TV zvezda) > $1.200

Generalno je u pitanju tip interfejsa koji je popularan na komercijalnim web lokacijama poput Amazona, Etsya ili Netflixa, dizajniran tako da oponaša rafove u prodavnicama sa kojih su proizvodi lako dostupni kupcu. Jedino što ovde umesto klasičnih proizvoda rafove ispunjavaju likovi slavnih ličnosti, što neke podseća na kupovinu kućnih ljubimaca u pet šopu, dok kod mnogih ljudi izaziva neprijatan osećaj jer im sve to izgleda kao tržnica na kojoj se rasprodaju njihovi idoli.