Najbolji i najslušaniji podcasti u Srbiji

Najbolji i najslušaniji podcasti u Srbiji

Podcast forma polako osvaja Srbiju. Istražili smo koji su podcasti kod nas najpopularniji

Milan Živanović
Milan Živanović

Čovek je biće priče.

Ljudski glas milenijumima privlači pažnju i čvrsto je drži ukoliko se govorniku veruje i ako je ono o čemu priča zanimljivo slušaocima. Pripovedanje je zbog toga, uprkos usponu novih tehnologija, i dalje omiljeni način prenošenja priča. U čoveku budi iskonsko osećanje sigurnosti – sećanje na vreme kada je glas drugog ljudskog bića bio jedini način da se prekrate noći u surovom okruženju.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖

Upravo čitaš javno dostupnu priču. To znači da je ona objavljena pre najmanje 3 meseca. Ako ti se sviđa i želiš da čitaš naše novije članke - pozivamo te da se učlaniš u Glavne. 👈

🥁 Svi novi tekstovi su prvih 30 dana dostupni samo uz plaćenu članarinu!

Plaćena članarina omogućava nam da nastavimo da objavljujemo kvalitetne priče na raznovrsne teme, bez opterećivanja sajta banerima koji ometaju čitanje. Uz mesečnu članarinu nižu od 6 šoljica kafe u kafiću, nadamo se da ćeš odlučiti da na ovaj način podržiš naš rad...

Ovo je verovatno jedan od razloga što se podcast pojavio kao sveža forma spojivši u sebi prastaro i novo.

Rani dani podcasta

Prvi put se za njega čulo sada već davne 2004. godine, a za rodonačelnike se smatraju Adam Curry i Dave Winer. Termin podcast je prvi put upotrebljen u februaru te godine, u članku Zvučna revolucija na portalu The Guardian – kao kovanica sklopljena od naziva uređaja iPod i termina broadcasting (emitovanje). Prvi provajder – Liberated Syndication – je počeo da posluje već u oktobru iste godine, te se verovalo da je svet oberučke prihvatio novi medij.

Nakon početnog oduševljenja interesovanje je ipak opalo, pa je bilo potrebno skoro deset godina da podcast ponovo privuče nove slušaoce. Oživeo je sa podcastom Serial koji je lansirala ekipa popularne radio emisije This American Life.

Već je početkom 2015. godine prva sezona preuzeta je više od 68 miliona puta, a u pitanju je nekoliko epizoda u kojima su se autori bavili ubistvom osamnaestogodišnje studentkinje Hae Min Lee. Planetarni uspeh prve sezone ponovo je skrenuo pažnju na mogućnosti koje podcast ima kada je u pitanju budućnost govornog radio programa, ali i svežeg formata koji je otvoren za eksperimentisanje, inovacije i nove načinje pričanja priča.

Prema podacima iz januara 2021. godine u svetu je aktivno 850 hiljada podcasta, sa preko 30 miliona objavljenih epizoda. U pitanju je značajan rast, budući da ih je na početku 2018. bilo  „tek“ 500 hiljada.

Oko 35% građana Sjedinjenih Američkih Država redovno sluša neki podcast, dok čak 70% zna da ovaj medij postoji.

U proteklih šest godina podcast je polako privlačio publiku i uvlačio se u svakodnevne navike slušalaca. Posebno je zahvalan zbog toga što se ne radi o streamingu, već slušalac svaku emisiju može da preuzme i presluša i nakon što je prvobitno emitovana.

Teme su mnogobrojne – od kulinarstva, preko umetnosti i politike, sve do ličnih priča koje sadrže elemente koji mogu da inspirišu i pokrenu na akciju. Sada je već toliko popularan da ga eksploatišu i drugi mediji, pa nije retko da web portali imaju svoje podcast programe.

Podcast pre svega karakteriše autorski pečat, kao i sposobnost da zabavi i informiše. Važna je i jaka emotivna veza sa slušaocima, za koju je, kao što je to bio slučaj i sa pripovedačima u prastara vremena, potrebno da se autoru veruje kako bi se prihvatili gosti i teme koje bira. Tu važnu ulogu igra glas, budući da se lakše stiče poverenje u onog koji se čuje, nego u autora čiji tekst dolazi u pisanom formatu.

Podcast kod nas

Prvi podcast programi u Srbiji su došli upravo u tom obliku, sa Kažiprstom i Peščanikom na radiju B92.

Po rečima Vladimira Radinovića, osnivača platforme Podcast.rs koja okuplja domaće podcaste na jednom mestu, u skorije vreme za popularnost podcast forme kod nas najzaslužniji su Alarm Daška i Mlađe i Agelast Galeba Nikačevića.

On ističe da se u Srbiji najviše prate podcasti koji se mogu grupisati u tri kategorije: preduzetništvo, aktuelne društvene teme i sport. Pritom, ovo trenutno manje govori o interesovanjima domaće publike, a više o tome autori iz kojih domena su među prvima počeli da isprobavaju ovaj format.

Scena u Srbiji je i dalje na početku i za razliku od razvijenijih tržišta naše oskudeva u mnogim stilovima, temama i pristupima ovom medijskom formatu.

*Ima li naznaka da će true crime žanr, koji u svetu beleži velike uspehe, postati popularan i na ovom području?

Za razliku od sveta, odnosno SAD scene, nema naznaka da će globalno popularan true crime žanr dobiti domaći pandan. Naš sagovornik to objašnjava zahtevnom produkcijom: "Takvi podcasti iziskuju mnogo veće produkcijske kapacitete od onih koji su trenutno razvijeni na našoj sceni. Sa druge strane isplativost je još uvek upitna čak i u mnogo komercijalnijim podcast projektima. Ali, verujem da ćemo sa razvojem tržišta imati prilike da slušamo i srpske true crime podcaste i takođe verujem da ako budu imali dobru priču i kvalitetnu produkciju mogu vrlo lako da postanu veoma popularni."

10 najslušanijih na Podcast.rs

Agelast

Ovaj podcast je projekat Galeba Nikačevića, predstavljen kao „mit o potrazi" za srećom, za identitetom, za odgovorima na mnoga pitanja. Kroz razgovore i putovanja, ovaj podcast je autorova potraga i pokušaj da pobegnem od besmisla.

Agelast je osnažio podcast scenu u Srbiji, najpre zbog toga što je Nikačević inteligentno iskoristio svoju popularnost i u rekordnom roku publiku privukao novom formatu.

U svakoj epizoda Galeb ima interesantne sagovornike, pa imamo priliku da saznamo o različitim temama – od toga kako žive vukovi, preko vlaške magije, pa sve do toga šta naš slavni violinista Stefan Milenković misli o gejmingu.

Remarker

Podcast pod naslovom Zadovoljstvo u tekstu porastao je pod kišobranom Remarkera. Kako sami urednici tvrde, „Remarker podstiče kritičku debatu o ključnim društvenim pitanjima, odgovorno analizira činjenice, preispituje fenomene savremenog društva, brani demokratiju, slobodu izražavanja i pravo na kritiku, informiše i obrazuje nove generacije, podstiče upotrebu i razvoj novih tehnologija u oblasti medija“.

Da je ovo poslednje tačno svedoči upravo podcast u kojem Biljana Srbljanović sa saradnicima komentariše aktuelne teme, pa zainteresovani mogu da čuju i „drugu stranu“, što značajno može da pomogne u tumačenju stvarnosti u kojoj živimo.

Radio Galaksija

Podcast koji promoviše i populariše nauku, uz oslanjanje na tradiciju čuvenog časopisa Galaksija. Radio Galaksiju vode Dušan Pavlović, dr Darko Donevski i dr Milan M. Ćirković a u emisijama se bave naučnim obrazovanjem, kritičkim mišljenjem, kao i osvešćivanjem javnosti o štetnosti pseudonauke, kvazinauke i antinauke.

Teme kojima se Radio Galaksija bavi su iz oblasti astronomije, fizike, biologije i srodnih grana nauke i tehnologije, ali i iz istorije i filozofije nauke, kao i konteksta u kom se nauka danas nalazi u društvu.

U mikrofon

U okviru podcasta U mikrofon novinari Istinomera rade intervjue sa zanimljivim i stručnim sagovornicima koji daju odgovore na aktuelna politička i društvena pitanja.

Možemo samo da se slikamo

Ovaj podcast vode Dušan Mašić, Tamara Skrozza, Bojana Maljević i Dule Nedeljković, kako sami kažu: „Bojana, Tamara i dva Dušana. Četiri teme, četiri debate za 60 minuta“. Mi koji slušamo, Možemo samo da se slikamo!

Dopisi iz Diznilenda

Kroz Dopise iz Diznilenda, Miljan Tanić i Nemanja Paleksić, "dva Bosanca na neprivremenom radu u Beogradu", slušaocima nude „sedmični osvrt na društvena događanja u Srbiji i regionu, politiku bez političke korektnosti i gikovštinu bez gikovske smotanosti."

Saznaj i razaznaj

Podcast Saznaj i razaznaj istražuje i raskrinkava lažne vesti i dezinformacije u Srbiji i šire. Poslušajte, da biste dobili uvid u svakodnevne teme i dezinformacije koje se oko njih stvaraju i naučite kako da ih prepoznate.

The Online Diplomat

Sian MacLeod je britanska ambasadorka u Beogradu. Svira violinu, vozi bicikl i voli skijanje (kako kaže – „uzbrdo“). U okviru svog podcasta The Online Diplomat iznosi mišljenja o „diplomatiji, diplomatskom životu i diplomatama“.

Reaguj

Reaguj! je podcast serijal Nezavisnog društva novinara Vojvodine koji se bavi demokratijom i životom malih i manjih zajednica. Postavlja pitanja o ostvarivanju prava građana i građanki na lokalnom nivou, donosi priče o solidarnosti i saradnji, kao i o promenama za koje su se izborile baš te zajednice.

Alarm sa Daškom i Mlađom

Kako autori kažu, „sve je počelo kada je Mlađa, tezgareći kao Deda Mraz, Dašku doneo paketić za Novu 1987. u firmi gde su radili Daškovi mama i tata". Oni su stari drugari sa pank scene. Svirali su u bendovima, pravili fanzine, radio emisije, ozbiljne časopise, organizovali koncerte i žurke.

Ponovo se našli na zajedničkom radio poslu u proleće 2011. godin i od tada ih skoro svako jutro slušamo. Njihov podcast Alarm jedno je od izdanja koje ne treba preskočiti.

Preporučujemo još i...

Pojačalo

Podcast Pojačalo vodi Ivan Minić sa ekipom, a njihova misija je da „edukuju i motivišu preduzetnike, i one koji žele da to postanu“. Baš ovih dana, Pojačalo je doživelo svoje stoto izdanje!

Tehnopolis

Aleksandar Miladinović i Ivan Jelić vode Tehnopolis, podcast „na raskrsnici društva, tehnologije i medija, te razgovore o aktuelnim tehnološkim zbivanjima“.

Mjehur na mreži

Mjehur opisuju kao „radio koji je sa slušaocima na ti“, a u pitanju je projekat Srđe Anđelića koji je bio (i ostao) jedan od simbola nekadašnjeg Radija B92. Kako kaže, njegov podcast je „lepljenje pesama + dobacivanje – to ume mikrofon manipulator“.

Office Talks

Podcast Office Talks su nedeljni razgovori tima Netokracije u Srbiji o temama koje oblikuju domaću IT industriju i digitalnu kulturu. Zaboravite na podcast o preduzetništvu i motivaciji, jer ovde ćete čuti kritiku i argumentovanu diskusiju


Jasno je da i Srbija polako postaje zemlja podcasta, uprkos tome što takvi formati još uvek slabo privlače slušaoce koji su čvrsto vezani okovima tradicionalnih medija.

Ali podcast formu pre svega karakterišu jak autorski pečat i sposobnost da zabavi i informiše. Važna je i jaka emotivna veza sa slušaocima koja stvara poverenje, kao i u slučaju pripovedača iz starih vremena. Tu je najvažnija uloga glasa a njega na domaćem podcast "etru" ima sve više.


Naslovna fotografija: Magda Ehlers (Pexels)

KulturaMedijiInternet

Milan Živanović

Rođen 1982. u Kruševcu. Studirao srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 2009. do 2017. radio u e-novinama, od marta 2017. radi u XXZ magazinu gde uređuje različite rubrike.