Autentičnost istorije u savremenom istorijskom romanu

Autentičnost istorije u savremenom istorijskom romanu

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Anais Nin je jednom prilikom izjavila: „Pišemo kako bismo okusili život dva puta – u trenutku i u retrospektivi“ što bi moglo biti primenjivo kao opis svakog književnog dela, pogotovu istorijskog romana kao njegove posebne vrste.

Iako istorijski roman suštinski nikada nije „izlazio iz mode“ poslednjih godina je postao baš in. Njegova popularnost porasla je uporedo sa popularnošću koju postižu serije sa ovom tematikom. U prilog tome govori i činjenica da je većina najatraktivnijih romana ubrzo nakon objave i ekranizovana.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Šta je istorijski roman?

Istorijski roman je književna vrsta čiji je suštinski element to što se radnja odvija u ambijentu koji je smešten u prošlost i prikazuje način života, društvene prilike i druge detalje određenog istorijskog perioda.

Autori ovih romana često se odlučuju da istraže određenu istorijsku ličnost i pokušaju da proniknu u umove onih koji su oblikovali svet u kome živimo. Na taj način omogućavaju čitaocu da bolje razume kako su ti ljudi odgovarali na okolnosti epohe u kojoj su živeli i delovali.

Istorija istorijskog romana

Istorijski roman kao savremena književna vrsta temelji se na delima ser Voltera Skota i njegovih savremenika iz prve polovine XIX veka kao što su Onore de Balzak i Lav Tolstoj.