Bio jednom jedan Dan Republike

Bio jednom jedan Dan Republike

Milan Živanović
Milan Živanović

S raspadom Jugoslavije nestao je i jedan praznik – Dan Republike.

U Srbiji je potrajao najduže, sve do 2002. godine – valjda zbog nostalgije, sigurno i velike ljubavi prema neradnim danima. Sećaju ga se i danas, uglavnom zbog hrane i opravdanih izostanaka iz škole.

Puna škola đaka

Tako je jedan datum nadživeo zemlju zbog koje se slavio, ostao je i kad su pionirske zakletve, plave kape i crvene marame ostale u prošlosti. Dok je Republike bilo, praznovalo se svuda – „Svake jeseni uoči 29. novembra“, piše Dejan Novačić, „nastavnici bi na školskim tablama širom Jugoslavije kredom ispisali uvek isti naslov: Odluke AVNOJ-a. Đaci, zatečeni temom pismenog kao da o njoj već nisu pisali i prošle i pretprošle godine, buljili bi u prazne listove ispred sebe ne znajući odakle da počnu i očajnički pokušavajući da se sete bar jedne odluke“.

Tema k’o i svaka druga, za nijansu bolja od „Zašto volim jesen“, ali manje slobodna. Od učenika se očekivalo da napišu ono što bi trebalo da znaju u pola noći: šta je AVNOJ, koliko je bilo zasedanja i koje je bilo najvažnije.

Muzej AVNOJ-a u Jajcu

Odgovor na poslednje pitanje je: drugo. Održano 29. novembra 1943. godine u Jajcu, kada je pod vođstvom Komunističke partije doneta odluka o formiranju države federalnog ustrojstva, Jugoslavije, kao i ustavotvorne skupštine dve godine kasnije, kada joj je dat naziv Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ).

Na zasedanju su bila 142 delegata, a predsedavao je predratni predsednik skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar. AVNOJ je tada proglašen za najviše zakonodavno i izvršno telo, a formiran je i Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), koji je predstavljao neku vrstu vlade. Poništene su sve odluke i obaveze koje je donela dotadašnja vlada i ona je, zajedno sa Petrom II Karađorđevićem, oterana iz zemlje.

Važno je da se zna da je do 1997. godine 29. novembra obeležavalo Drugo zasedanje AVNOJ-a. Potom je, da se ne bi slavio praznik "nepostojeće države", doneta odluka da datum označava formiranje Jugoslavije kao republike, odnosno formalni pad monarhije.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖

Upravo čitaš priču dostupnu uz besplatnu članarinu. To znači da je ona objavljena pre najmanje mesec dana. Ako ti se sviđa i želiš da čitaš naše novije članke - pozivamo te da se odlučiš za plaćenu članarinu. 👈

🥁 Svi novi tekstovi su prvih 30 dana dostupni samo uz plaćenu članarinu!

Plaćena članarina omogućava nam da nastavimo da objavljujemo kvalitetne priče na raznovrsne teme, bez opterećivanja sajta banerima koji ometaju čitanje. Uz mesečnu članarinu nižu od 6 šoljica kafe u kafiću, nadamo se da ćeš odlučiti da na ovaj način podržiš naš rad...