Blokčejn - od misterije, preko histerije, do primene

Blokčejn - od misterije, preko histerije, do primene

Blokčejn, bitkoin, etereum (ili itirijum), dodž (Doge)... samo su neki od termina koji su se u poslednje vreme probili do naših mainstream medija

Dušan Katilović
Dušan Katilović

Blokčejn, bitkoin, etereum (ili itirijum), dodž (Doge)... samo su neki od termina koji su se u poslednje vreme probili do naših mainstream medija, ostavljajući većinu publike u blaženom neznanju o čemu se tu zapravo radi.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Da su mediji pojednostavili stvari i nazvali sve gore pomenuto bazama digitalnih podataka, oreol misterije bio bi zamenjen oreolom dosade. Zaista, ima li išta dosadnije od bilo kakve baze podataka? Ali, ako u tu priču ubacimo neke pare, i baza ume da bude zanimljiva.

Domen finansija i demokratizacija novca

Sam termin blockchain upućuje na suštinu tehnologije: u pitanju je način zapisivanja i čuvanja digitalnih transakcija (transakcija = blok) u nizu (chain), gde se te transakcije registruju, potvrđuju i arhiviraju na mnoštvu individualnih kompjutera (validatori) povezanih na intenet.

Prva asocijacija na reč transakcija je svakako novac. Iako su transakcije veoma širok pojam, primena blokčejna u domenu novca bila je nekako njegov najprirodniji debi.

Satoshi Nakamoto, osoba koja je možda postojala (ili postoji i dalje), a možda i nije, objavio je 2008. godine whitepaper, svojevrsnu deklaraciju o tehničkim specifikacijama i namerama, prema kojoj je Bitcoin dizajniran kao istinski decentralizovana globalna digitalna valuta koja bi trebalo da zameni kompletnu paradigmu postojećeg monetarnog sistema u kojem glavnu reč imaju etablirane finansijske institucije (MMF, Svetska banka, američki sistem Federalnih rezervi, centralne banke država, poslovne banke i drugi).