BusPlus ili Beogradska kartica: U čemu je razlika?

BusPlus ili Beogradska kartica: U čemu je razlika?

Grad Beograd je u poslednjoj nedelji 2020. godine najavio promene u funkcionisanju gradskog prevoza što je obradovalo mnoge Beograđane, pogotovu one nezadovoljne istim.

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Nezadovoljne je posebno oduševila vest da BusPlus, kome su nalazili brojne mane, odlazi u istoriju i da će ga zameniti tzv. Beogradska kartica, ali se čini da od ta posla neće biti ništa!

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Šta je zapravo BusPlus?

Pre uvođenja BusPlusa, Grad Beograd je naručio studiju o izvodljivosti sa izveštajem o postojećem stanju i tačkama poboljšanja, koju je uradila međunarodna kompanija Pöyry (danas deo kompanije AFRY) poznata po bogatom globalnom iskustvu na sličnim projektima.

Studija je tada pokazala da su najveći problemi u datom trenutku bili: neprilagođenost sistema putnicima, falsifikovanje karata, nemogućnost integrisanja gradskog i prigradskog sistema prevoza, odsustvo koordinacije među prevoznicima, nepostojanje sistema za upravljanje smetnjama, nebezbednost voznog osoblja i nepostojanje sistema za informisanje putnika.

Za osam godina postojanja BusPlus je uspeo da reši neke od ovih problema, ali gradski prevoz i dalje nije doveden na nivo koji Beograd zaslužuje.