Fontane i (ne)funkcionalna upotreba vode

Fontane i (ne)funkcionalna upotreba vode

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Trebalo bi da smo još kao mali naučili kolika je važnost vode kao prirodnog i životnog resursa. Uz obrazloženje da se voda koristi u različite svrhe i da nema svaka njena upotreba istu vrednost, učili su nas i da je ne trošimo zalud.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Korišćenje vode za piće je svakako njena ključna upotreba, ali rashlađivanje asfalta u letnjim danima, primera radi, nije.

Sa tim u vezi, u odnosu na hijerarhiju upotrebe vode, od suštinske do neozbiljne, postavlja se pitanje kako klasifikovati korišćenje vode u fontanama i da li su one reprezentativan primer njenog rasipanja?

Čemu služe fontane?

Fontane su dizajnirane i postavljene u javni prostor kako bi stvorile ugodan, zadovoljavajući efekat i privukle pažnju prolaznika.

Dekorativne fontane sa vodom možemo videti svuda - na javnim trgovima, u tržnim centrima, ispred državnih i poslovnih zgrada i industrijskih postrojenja, kao i u privatnim rezidencijama.