Globalna nestašica čipova: Borba za svaki čip

Globalna nestašica čipova: Borba za svaki čip

Dušan Katilović
Dušan Katilović

Specifične kategorije korisnika i kupaca već mesecima i kod nas osećaju posledice globalnog poremećaja u produkciji kompjuterskih čipova.

Zbog spleta nekoliko nesvakidašnjih okolnosti, manjak u svetskoj produkciji ovih komponenti esencijalnih za funkcionisanje svih savremenih uređaja uzima svoj danak i u domenu maloprodaje potrošačke elektronike, IT opreme i automobila.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Od svemirske letelice do čestitke koja svira

Davne 1977. otpočela je era intenzivne industrijske primene mikročipova. Te godine lansiran je Voyager 1, prvi ljudski objekat koji je uspeo da napusti granice Sunčevog sistema i uđe u otvoreni svemir.

Iste godine, svoju komercijalnu inicijaciju imao je i automobil Tornado kompanije GM Oldsmobile koji je u istoriju ušao kao prvo putničko vozilo sa ugrađenim čipom koji je imao samo jednu funkciju - kontrolu ubrizgavanja goriva.

Od tada pa do danas, ove komponente od kojih zavisi rad praktično svih elektronskih uređaja postale su sveprisutne: od računara i prateće opreme, uređaja za zabavu, prevoznih sredstava, platnih kartica, pametnih telefona, mašina za pranje rublja i sudova, pa sve do običnih blendera i sekcalica za hranu, aparata za kafu, električnih foto-ramova, četkica za zube i muzičkih čestitki koje sviraju kada ih otvorite.