Kanabis: čudotvoran lek?

Kanabis: čudotvoran lek?

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je 20. aprila da će Srbija kao članica Ujedinjenih nacija (UN) ispoštovati odluku Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODK) da se marihuana tj. kanabis skine sa liste narkotika.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Komisija UN za opojne droge uklonila je 2. decembra 2020. kanabis i smolu kanabisa iz kategorije najopasnijih narkotika. Prema Jedinstvenoj konvenciji o opojnim drogama, oni su do tada bili u Četvrtoj kategoriji zajedno sa heroinom i drugim opijatima koji su opasni po zdravlje i život.

Šta je tačno ministar najavio?

UN je odluku doneo po predlogu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na osnovu dugogodišnjih istraživanja i relevantnih naučnih i kliničkih studija o kanabisu i njegovom dejstvu na zdravlje ljudi, zaključujući da ne postoje naučni dokazi o njegovoj štetnosti. Sa tim u vezi, SZO je u saradnji sa evropskim zdravstvenim organizacijama preporučila da se kanabis označi kao opojna droga koja je preporučena u medicinske svrhe.

Odluka UN je obavezujuća za Srbiju kao njenu članicu, što je Ministar u svom obraćanju objasnio. Međutim, njegova izjava je različito protumačena u medijima, podelila javno mnjenje na društvenim mrežama i u Srbiji generalno, a opozicione struje njegovu izjavu protumačile kao uvod u legalizaciju marihuane sa ciljem da državni vrh izbegne odgovornost u aferi Jovanjica.