Kratka istorija komunikacije: Tehnologija ubrzava, razumevanje stagnira

Kratka istorija komunikacije: Tehnologija ubrzava, razumevanje stagnira

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Od dimnih signala i golubova pismonoša do ajfona, metode komunikacije su se konstantno menjale, a promene su, kao i ona sama, bivale uslovljene tehnološkim razvojem.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

U tom smislu napredak je više nego očigledan, ali je diskutabilno da li se danas međusobno bolje razumemo nego kada smo komunicirali isključivo neverbalno.

Šta je komunikacija?

Po najopštijoj definiciji, komunikacija je proces razmene reči, znakova ili informacija sa drugima i može biti verbalna ili neverbalna.

Šire posmatrano komunikacija nam omogućava da drugim ljudima prenosimo informacije i iskazujemo svoja osećanja, da se zbližavamo, da razumemo druge, da rešavamo životne probleme, učimo, radimo i uopšte da egzistiramo u svetu okruženi drugim živim bićima. Stvorena je da bi nam život učinila lakšim iako se često dešava da nam ga upravo ona dodatno zakomplikuje.

Paradoksalno ili ne, evolucija komunikacije se odvijala tako da smo je započeli crtanjem slika po pećinskim zidovima i razvijali sve do najviše tačke koju bismo mogli definisati kao intelektualnu verbalnu komunikaciju, u kojoj kada se zapetljamo opet bi da se vratimo u pećinu govoreći: Je l’ treba da ti nacrtam?

Pećinski crteži

Poreklo verbalne komunikacije, odnosno jezika predstavlja jedno od onih pitanja kojim se vekovima bave istraživači i stručnjaci iz raznih sfera, ali i dalje nismo došli do konkretnog odgovora koliko je star i odakle tačno potiče. Veoma je teško odrediti kako su ljudi razvili jezik kao temelj komunikacije zasnovan na zvukovima koje mozak povezuje sa specifičnim stvarima ili emocijama, ali je sada već sasvim izvesno da se odgovor nalazi u praistorijskim pećinskim crtežima.