Nacionalni spomenici, politika i prošlost

Nacionalni spomenici, politika i prošlost

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Postavljanje spomenika po Beogradu poslednjih godina je intenzivnije nego ranije i svima je jasno da se iza toga kriju politički interesi. Jedino je teško proniknuti da li su oni samo ideološki, što se apostrofira, ili su razlozi i finansijski tj. da li se neko u tu gradnju debelo „ugrađuje“ za šta nema konkretnih dokaza, ali postoje brojne indicije.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Stihijska ideološka gradnja spomenika

Istorija svakog naroda zapisana je u njegovim spomenicima koji otkrivaju, uglavnom bez umanjenja ili pristrasnosti, njegove običaje i ideološka uverenja.

Očigledno želeći da iskoriste prošlost kako bi podstakli nacionalnu svest u sadašnjosti, grad Beograd i aktuelni vlastodršci naručuju i obezbeđuju značajne nivoe finansiranja za desetine novih spomenika. Mnogi od njih odaju počast ličnostima koje su obeležile širu nacionalnu istoriju, mnogo više nego lokalnu, beogradsku.