Nacionalni stadion: Zidanje Skadra u Surčinu

Nacionalni stadion: Zidanje Skadra u Surčinu

Od prve najave o izgradnji Nacionalnog stadiona prošlo je 8 godina. Kroz koje faze je "projekat" prošao i gde smo sada...

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Vest o izgradnji Nacionalnog stadiona, u koji bi prema preliminarnim procenama trebalo uložiti 250 miliona evra, i to u zemlji u kojoj po zvaničnim podacima Centra za socijalni rad pola miliona stanovnika nema ni za osnovne potrebe, a zdravstveni sistem je pred pucanjem, nije mogla proći bez negodovanja onih koji veruju da se taj novac može „pametnije“ potrošiti.

Među takvima verovatno nema, ili ima jako malo, strasnih ljubitelja fudbala pošto su isti uglavnom aplaudirali na informaciju da bi Srbija konačno mogla dobiti stadion koji ispunjava sve UEFA standarde, pošto nijedan od postojećih više nije u toj grupi.

Stadion Crvene zvezde je sedamdesetih godina prošlog veka bio domaćin nekih od najznačajnijih utakmica pod okriljem UEFA:

- finala Kupa evropskih šampiona Ajaks – Juventus 1973.
- završnog turnira Kupa nacija Čehoslovačka – Zapadna Nemačka 1976.,
- prvog meča finala Kupa UEFA Crvena Zvezda – Belorusija 1978/79.

Danas je stadion Ratko Mitić, nekadašnja Marakana, toliko zapušten i zastareo da o nečemu takvom može samo da se sanja.

Rađanje ideje

Činjenica da bi najveći srpski klubovi zbog toga što im stadioni ne ispunjavaju infrastrukturne uslove koje UEFA postavlja mogli da se oproste od učešća u njenim mečevima, bila je polazna tačka ideje o izgradnji nacionaolnog stadiona koja je prvi put izneta u javnost 27. marta 2013. godine kada Fudbalski savez Srbije ukazuje na to da Srbija mora sagraditi stadion po novim standardima koje su propisali FIFA i UEFA ne bi li mogla da konkuriše za dobijanje organizacije dela Evropskog prvenstva 2020.

Istom prilikom je rečeno da je FSS samo inicijator projekta, a ne investitor što u tom trenutku nije mogla biti ni Država koja takođe nije imala novca za izgradnju, pa je najrealnije rešenje bilo da se novac prikupi kroz javno-privatno partnerstvo.

Drugim rečima, stadion bi gradili investitori, a država bi obezbedila olakšice. I u tome tada niko nije video ništa sporno.

Podrška države

Negodovanje javnosti na ideju o izgradnji nacionalnog stadiona je počelo u oktobru 2015. kada je Aleksandar Vučić, tada na poziciji premijera najavio da će država pomoći njegovu izgradnju sa 150 miliona evra u naredne tri godine.

Simptomatično ili ne, to se dogodilo par dana nakon pobede reprezentacije Srbije nad reprezentacijom Albanije u okviru kvalifikacija za EURO 2016 što je zbog spoljnopolitičkih interakcija dve države sagledano kao uspeh koji je širi i značajniji od trijumfa na fudbalskom terenu i dobar povod za realizaciju takvog projekta.

Dva dana nakon što se Vučić obratio naciji, FSS je objavio da Tomislav Karadžić, u tom trenutku predsednik Saveza, putuje u UEFA po projekat stadiona i da očekuje da FIFA i UEFA takođe pomognu njegovu izgradnju donacijom od 15 ili 20 miliona evra.

Međutim, sve je ostalo na premijerovom obećanju i buri negativnih komentara koju je ono podiglo.

Druga najava

Tema nacionalnog stadiona pada u drugi plan sve do 2018.  godine kada mnogi shvataju da je istekao rok do koga je stadion trebalo da bude izgrađen, a praktično nije određena ni lokacija na kojoj će se nalaziti.