Najpopularniji gradonačelnik Beograda: Branko Pešić

Najpopularniji gradonačelnik Beograda: Branko Pešić

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Za Branka Pešića, gradonačelnika Beograda sa najdužim mandatom u njegovoj istoriji i zemunskog Perikla, kako ga je neko svojevremeno nazvao, kažu da je među sugrađanima bio popularan maltene kao Tito, koji ga je isto tako „gotivio“.

Bio je harizmatičan, iako ponekad prgav i kako kažu - nije bilo vrata koja nije mogao da otvori. U tome se nesporno krije i tajna njegovog uspeha na funkciji koju je obavljao.

Za deset godina, koliko je on bio na čelu prestonice, Beograd je doživeo preporod i dobio neke od svojih najvećih simbola, a izrađen je i detaljan plan za njegov razvoj, koji je bio plan za novi milenijum.

Zemunac koji je voleo Beograd

Branko Pešić rođen je u Zemunu 1922. godine.

U Gornjoj varoši je završio osnovnu školu, pa upisao zemunsku gimnaziju iz koje je izbačen zato što je pristupio Savezu komunističke omladine. Uz to mu je zabranjen upis u sve srednje škole na teritoriji Uprave grada Beograda, pa je školovanje nastavio u gimnazijama u Rumi i Sremskoj Mitrovici. Planirao je da po završetku gimnazije upiše Pravni fakultet i postane sudija Okružnog suda u Zemunu, ali ga je u tome omeo Drugi svetski rat.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖

Upravo čitaš priču dostupnu uz besplatnu članarinu. To znači da je ona objavljena pre najmanje mesec dana. Ako ti se sviđa i želiš da čitaš naše novije članke - pozivamo te da se odlučiš za plaćenu članarinu. 👈

🥁 Svi novi tekstovi su prvih 30 dana dostupni samo uz plaćenu članarinu!

Plaćena članarina omogućava nam da nastavimo da objavljujemo kvalitetne priče na raznovrsne teme, bez opterećivanja sajta banerima koji ometaju čitanje. Uz mesečnu članarinu nižu od 6 šoljica kafe u kafiću, nadamo se da ćeš odlučiti da na ovaj način podržiš naš rad...