Noć veštica: Dalek put od Irske do Amerike i nazad

Noć veštica: Dalek put od Irske do Amerike i nazad

Milan Živanović
Milan Živanović

Na Noć veštica se obično gleda kao na nešto mračno, na uljeza koji je u našu kulturu ušao kao proizvod đavolje rabote. Običaj nam se ipak uvukao pod kožu i s malih ekrana provalio u svakodnevni život.

To posebno važi za one koji su odrastali osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, u vreme pre društvenih mreža, kad zabrinuti vernici nisu vodili online ratove protiv praznika koji su došli s one strane sveta.

Noć veštica ili Halloween je noć uoči Svih svetih (31. oktobar). Naziv Halloween zapravo je skraćenica od "All Hallow's Eve" ili "Hallow Eve" (Sveto veče, noć uoči Svih svetih).

Slavi se u Irskoj, Americi, Kanadi, Portoriku, Australiji i Novom Zelandu, ali i širom sveta.

Paganski počeci

Stari Kelti su 1. novembar slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti. Verovali su da za punog meseca, a najčešće noć pre Dana mrtvih, pokojnici napuštaju svoje grobove i nakratko opet dolaze na Zemlju da bi se vratili u svoje domove. Zbog toga su se živi, prestrašeni od mogućeg susreta s mrtvima, skrivali iza maski i pravili buku.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖

Upravo čitaš priču dostupnu uz besplatnu članarinu. To znači da je ona objavljena pre najmanje mesec dana. Ako ti se sviđa i želiš da čitaš naše novije članke - pozivamo te da se odlučiš za plaćenu članarinu. 👈

🥁 Svi novi tekstovi su prvih 30 dana dostupni samo uz plaćenu članarinu!

Plaćena članarina omogućava nam da nastavimo da objavljujemo kvalitetne priče na raznovrsne teme, bez opterećivanja sajta banerima koji ometaju čitanje. Uz mesečnu članarinu nižu od 6 šoljica kafe u kafiću, nadamo se da ćeš odlučiti da na ovaj način podržiš naš rad...