Nova godina: Slavljenje prolaznosti vremena

Nova godina: Slavljenje prolaznosti vremena

Milan Živanović
Milan Živanović

Život je jednom bio jednostavan poput kutijice s konfetama koja je šarene kružiće oslobađala nakon jednostavnog povlačenja konca. Tako je bilo i s Novom godinom – jelka, ukrasi i lampice koje su se nasleđivale od prethodnih generacija. I čokoladni Deda Mraz.

Iz detinjstva koje, makar u dečjim glavama, nema jasno utvrđena pravila za sreću i dobar provod, polako se prelazilo u odrasliji život, pa se nije mnogo brinulo o lampicama, jelka se više nije kitila s tetkom koja je u grad dolazila specijalno za tu priliku, a u prvi plan su polako izbijala odeća za posebne prilike, žurke i ti drugi ljudi koji su u novogodišnjoj noći postajali neophodni.

Dok je praznik za mnoge nešto poput filma Love, Actually za mene su to Gremlins iz 1984. U tom filmu ne samo da su čudovišta u prazničnom raspoloženju, već i sporedne scene pričaju o pravoj prirodi praznika.

U jednoj od tih priča junakinja Kate pripoveda kako je saznala da nema Deda Mraza – otac se nije vratio s posla, čekali ga danima, pa ga pronašli u dimnjaku, u kostimu novogodišnjeg dedice, sa hrpom poklona u naručju. Tako sam saznao da Deda Mraz ne postoji, ali trauma je dobro prošla, uglavnom zbog toga što nismo imali kamin.

Upravo je taj Deda Mraz, zaglavljen u dimnjaku kao kost u grlu, simbol za praznično raspoloženje. Ne pomaže tu ni novogodišnja rasveta u novembru – nakon euforije uvek dođe 1. januar, pa onda i drugi, a novogodišnje raspoloženje se polako razlaže, kao onaj nesrećnik u dimnjaku. Čovek ne može da zaustavi vreme, može samo da proždire ostatke hrane, da se ne baci, a dobro je samo to što je već u kondiciji, budući da su slave počele još u oktobru.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖

Upravo čitaš priču dostupnu uz besplatnu članarinu. To znači da je ona objavljena pre najmanje mesec dana. Ako ti se sviđa i želiš da čitaš naše novije članke - pozivamo te da se odlučiš za plaćenu članarinu. 👈

🥁 Svi novi tekstovi su prvih 30 dana dostupni samo uz plaćenu članarinu!

Plaćena članarina omogućava nam da nastavimo da objavljujemo kvalitetne priče na raznovrsne teme, bez opterećivanja sajta banerima koji ometaju čitanje. Uz mesečnu članarinu nižu od 6 šoljica kafe u kafiću, nadamo se da ćeš odlučiti da na ovaj način podržiš naš rad...