Političari na instagramu

Političari na instagramu

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Političari odavno nisu pošteđeni pravila koja važe za zvezde šou-biznisa. Štaviše, sami ih sebi nameću u želji za održivom popularnošću.

Kako bi slika o njima bila kompletna i dopadljiva, na imidžu onih koji pretenduju ili se već nalaze na najvišim državnim funkcijama radi se do perfekcije. To znači mnogo posla za savetnike, PR-ove, eksperte za komunikaciju, ali i digitalni marketing.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Vremena su takva da su slika i poruke poslate putem društvenih mreža postale presudne za prvi utisak koji o nekome stičemo, pa i o političarima.

Tviter i politika

Politički akteri su od starta zaposeli Tviter, koga mnogi i percipiraju kao društvenu mrežu namenjenu prevashodno njima, odnosno iznošenju političkih stavova. Ostale mreže više služe za zabavu ili u duhu jednog popularnog tvita: „Na Tviteru su svi pametni, Na Fejsbuku prijatelji, a na Instagramu lepi“.

Prvi je benefite Tvitera uočio i iskoristio Donald Tramp, s obzirom na to da mnogi veruju kako su mu upravo originalni i necenzurisani tvitovi obezbedili veliki broj glasača na izborima. Međutim, čini se da su ga isti i skinuli sa vlasti. Na koncu, i sam Tviter nalog mu je suspendovan zbog objave koja je bila protivna pravilima ove društvene mreže.

Zanimljivo je da su u ataku na digital, posle Tvitera, političari prešli na Instagram, a ne na LinkedIn. Mada to na prvu mnogima deluje nelogično, odgovor je jasan. Političarima je za opstanak na vlasti neophodan narod, a narod je na Instagramu i TikToku.