Politička korektnost: Dete vas sluša

Politička korektnost: Dete vas sluša

Milan Živanović
Milan Živanović

Pretpostavlja se da je svima jasno da utopije mogu da postoje samo u mašti – društvo u kojem bi svi poštovali jedni druge ravno je naučnoj fantastici, najpre zbog toga što „poštovanje“ nema univerzalnu definiciju. Ne postoji ni jasna odrednica o tome šta je ispravno izražavanje koje zadovoljava sve moralne zahteve, budući da se terminologija stalno menja. U tom vrtlogu bi politička korektnost mogla da posluži kao alatka za balansiranje, ali nije uvek tako.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Upravo se zbog toga definicija po kojoj politička korektnost predstavlja izbegavanje izraza ili postupaka koji mogu da izgledaju kao da se njima izopštavaju, marginalizuju ili vređaju ljudi koji su socijalno ugroženi ili diskriminisani, različito doživljava.

Jedna od najboljih stvari u vezi sa jezikom je što je živ i što se menja. Tako se transformiše i značenje reči – u datom trenutku znače ono što mislimo da znače. To važi i za uvrede – ako neki pojam čujete kao uvredu on to i postaje, i suprotno – neke pogrdne reči su vremenom dobile pozitivno značenje – na primer „queer“. Govornik je taj koji bira kakvu će im vrednost dodeliti – one u koje umetne mržnju i neznanje će neizostavno postati negativne, uzroci za nepravdu i nasilje.