Srbija i životna sredina: Disanje kao luksuz

Srbija i životna sredina: Disanje kao luksuz

Milan Živanović
Milan Živanović

Ako bi ekološka svest postala osnovna alatka kojom se meri ljubav prema domovini, sigurno je da bi se život građana bitno popravio, a životni vek produžio.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Beograd se sve češće nalazi u samom vrhu najzagađenijih gradova na svetu, a problem je najočigledniji tokom zime, kada opasnost može da se primeti i golim okom.

Glavni grad Srbije tokom zimskih dana podseća na scenografiju za film The Fog Johna Carpentera, samo što iz magle ne vrebaju monstrumi, već institucije koje ne funkcionišu i građane ne informišu o tome koliko je stanje ozbiljno, te koje su mere zaštite neophodne.

Kraći životni vek

Ako na internetu pretražujete termin „air quality in belgrade serbia“ na vrhu liste rezultata nalazi se sekcija pod naslovom „Belgrade Air Pollution: Real-time Air Quality Index“, gde trenutno stoji da je kvalitet vazduha na zadovoljavajućem nivou.

U zimskom periodu, ali i tokom proleća, to nije slučaj.

Tada je vazduh toliko lošeg kvaliteta da je opasan po zdravlje građana. I dok jedni krive one koji se greju na drva i ugalj, te meštane okolnih sela koji „pale njive“, drugi tvrde da su u pitanju stari automobili i još stariji motori koji troše fosilna goriva. Treći pak kažu da problem nastaje usled požara na okolnim deponijama (na primer u Vinči).

U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije može da se pročita da zbog zagađenja vazduha u Srbiji godišnje u proseku život izgubi oko 6.600 građana, a procenjuje se da više od pola miliona žitelja Evrope iz istog razloga ima kraći životni vek. Ističe se da loš kvalitet vazduha utiče i na veći broj onih koji boluju od kardio-vaskularnih i bolesti organa za disanje.