Strah od straha: Istorija srpskog horora

Strah od straha: Istorija srpskog horora

Milan Živanović
Milan Živanović

Psiholozi kažu da horor filmovi diraju u naše praiskonske strahove, poput onog od zaraze, ili bojazni da se bude pojedeno. Otuda valjda toliko priča i filmova o živim mrtvacima koji žvaću svoje žrtve, te džinovskim predatorima kojima je čovek omiljena užina.

Opasnost iz filmova je ipak lažna, pa tako horor predstavlja siguran način da se u glavi provežbaju strategije za suočavanje sa viševekovnim užasima. Istraživanja pokazuju da u filmovima strave najviše uživaju oni koji tokom gledanja iskuse veći broj negativnih emocija, što se objašnjava osećajem olakšanja koje obično dolazi nakon intenzivnog straha.

Horor i anksioznost

Pre horor filmova strašne priče su se širile usmeno, pa su se prenosile s kolena na koleno. Svaka generacija im je dodavala nešto novo, a s internetom se ta evolucija značajno ubrzala. Priče o ukletim kućama su u međuvremenu ekranizovane, a u skorije vreme se prenose i uživo – sve je više korisnika koji na TikToku emituju snimke iz strašnih šuma i napuštenih prostora, a prati ih veliki broj gledalaca. To nedvosmisleno ukazuje da je želja za hororom i dalje jaka.

Karla Horvat se u svom tekstu o horor filmovima bavi upravo tom potrebom za strahom. Usput ostavlja jednu zanimljivu tezu, budući da tvrdi da pandemiju nešto lakše podnose oni koji rado gledaju strašne filmove.

Navodi da su „horor filmovi, prema podacima sa popularnih streaming platformi, tokom 2020. godine zaradili najviše novca“. To samo znači da su gledaoci iz prave katastrofe rado bežali u one izmišljene, a zbog toga što posmatranje čudovišta i osećanje intenzivnog straha blagotvorno utiče na nelagode iz stvarnog života.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖

Upravo čitaš priču dostupnu samo uz plaćenu članarinu. Mesec dana nakon objavljivanja biće dostupna uz besplatnu članarinu. Ako želiš da je pročitaš do kraja odmah - pozivamo te da se odlučiš za plaćenu članarinu. 👈

🥁 Svi novi tekstovi su prvih 30 dana dostupni samo uz plaćenu članarinu!

Plaćena članarina omogućava nam da nastavimo da objavljujemo kvalitetne priče na raznovrsne teme, bez opterećivanja sajta banerima koji ometaju čitanje. Uz mesečnu članarinu nižu od 6 šoljica kafe u kafiću, nadamo se da ćeš odlučiti da na ovaj način podržiš naš rad...