Bejbi bumeri (Ušančene generacije, 1. deo)

Bejbi bumeri (Ušančene generacije, 1. deo)

Dušan Katilović
Dušan Katilović

Međugeneracijska trvenja, zađevice i prebacivanja deo su uobičajenog repertoara društvenih pojava kod nas.

No, za samo definisanje vremenskih granica pojedinih generacija, mnogi od nas su usvojili engleske (američke) odrednice, pa smo tako dobili srpske bejbi bumere, generacije X i Z, milenijumce (milenijalce) i Generaciju Alfa.

Pitanje je, međutim, jesu li i u kojoj meri te odrednice američke popularne kulture primenjive kod nas i koliko utiču na definisanje društvenih fenomena i tokova.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Bejbi bumeri (Baby Boomers)

Nagli porast stope rađanja koji se beleži posle ratova (eng. baby boom) obično se sociološki objašnjava težnjom parova da odlažu stvaranje potomstva tokom razdoblja nepovoljnih za širenje i održanje porodice.

Ovo objašnjenje se zdravorazumski čini bez sumnje tačnim, ali nam nauka saopštava da je istina daleko složenija. Ne samo što su velike fluktuacije u broju novorođenih jedinki prisutne u populacijama skoro svih životinjskih vrsta (koje, naravno, nisu u stanju da svesno planiraju porodicu), već su uočeni i drugi biološki fenomeni koji imaju snažne socijalne posledice po strukture savremenih ljudskih društava.