Generacija X (Ušančene generacije, 2. deo)

Generacija X (Ušančene generacije, 2. deo)

Dušan Katilović
Dušan Katilović

Na zapadu poznata i kao ‘MTV Generacija’, generacija X imala je izrazito nelinearan životni put pre nego što je (konačno, posle bumera) “zasela” na čelo društva kao tanak demografski sloj ljudi trenutno na vrhuncu životne i stvaralačke snage.

Ne naročito mnogobrojna, stešnjena između bumera i milenijalaca, generacija iks je silom prilika bila i ostala veoma elastična i otporna, što je na našem prostoru dodatno izraženo njenim preživljavanjem “veselih devedesetih”.

Analogno digitalni

Jasno omeđene demografske granice za X-ere ne postoje. Obično se opisuju kao osobe rođene u periodu između bejbi buma i ere milenijalaca, tako da je u suštini svakom autoru ostavljeno na volju da sam definiše preciznije repere.

Ako bismo morali da navedemo ključnu, bitnu karakteristiku X-era, to je svakako njihov dualitet. Iako se on inicijalno odnosi na činjenicu da su X-eri bili prvi koji su iz analognog doba tehnologije prešli u digitalno, ta dualnost se prenosi na čitav njihov pogled na svet koji je perfektno adekvatan da stvari sagledava "i sa i bez struje".

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖

Upravo čitaš priču dostupnu uz besplatnu članarinu. To znači da je ona objavljena pre najmanje mesec dana. Ako ti se sviđa i želiš da čitaš naše novije članke - pozivamo te da se odlučiš za plaćenu članarinu. 👈

🥁 Svi novi tekstovi su prvih 30 dana dostupni samo uz plaćenu članarinu!

Plaćena članarina omogućava nam da nastavimo da objavljujemo kvalitetne priče na raznovrsne teme, bez opterećivanja sajta banerima koji ometaju čitanje. Uz mesečnu članarinu nižu od 6 šoljica kafe u kafiću, nadamo se da ćeš odlučiti da na ovaj način podržiš naš rad...