Izopštavanje neistomišljenika: od drevnog ostrakizma do današnje cancel kulture otkazivanja

Izopštavanje neistomišljenika: od drevnog ostrakizma do današnje cancel kulture otkazivanja

Dušan Katilović
Dušan Katilović

Tokom Hladnog rata, protagonisti liberalne demokratije zapadnog tipa često su isticali verbalni delikt kao jedan od najgnusnijih zločina protiv čovekove slobode.

Autoritarnim komunističkim režimima nije, naime, bilo dovoljno da građanin dela u skladu sa zakonom i vladajućim vrednosnim narativom, već je bilo neophodno da i javno izjavljuje svoju privrženost poretku.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Tri decenije nakon kraha komunističkih režima, radikalno “krilo” globalne levo-progresivne ideologije uvelo je tzv. cancel kulturu - praksu izopštavanja javnih ličnosti (ali i kompanija i brendova) koje se usude da izraze stav koji je suprotan stajalištu pripadnika tzv. woke pokreta, čime je koncept verbalnog delikta unapređen, ali ujedno i prilagođen personalnom i javnom prostoru novog, digitalnog doba.

Pa ipak, u pitanju je samo nova forma pojave poznate od pamtiveka - ostrakizma.

Cancel kultura kao biološka i socijalna konstanta

Iako deluje kao pojava novog doba, cancel kultura (javno izvrgavanje poruzi ili izopštavanje ličnosti, organizacija ili brendova zbog njihovih nepoželjnih vrednosnih stavova, izjava ili postupaka) je zapravo samo poslednja verzija pojave poznate još iz Stare Grčke poznate pod terminom ostrakizam.

Štaviše, fenomen seže ne samo van granica istorije, već i same ljudske vrste - svetski priznat stručnjak za ostrakizam, dr Kipling William, navodi da je bojkot jedinki “koje su zgrešile” prisutan i među majmunima, lavovima i tigrovima. Kada je nametnut od strane čopora, bojkot zajednice je uvod jedinke u njenu sigurnu biološku smrt.