Kratka istorija satiranja povesti

Kratka istorija satiranja povesti

Dušan Katilović
Dušan Katilović

Naše društvo ima maćehinski odnos prema mnogima i prema mnogo čemu. Pa ipak, zapanjuje koliko se kao društvo loše staramo o sopstvenom istorijskom nasleđu i materijalnim spomenicima kulture.

Pod time ne podrazumevamo samo krađu, krivotvorenje i prekogranični šverc arheoloških artefakata i umetničkih dela, već i njihovu banalizaciju, unakažavanje, nasilje nad estetikom i svođenje na jeftinu, kičerajsku turističku kvazi-atrakciju.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Zločin nad Sirmijumom

Dok se domaća, učmala intelektualna čaršija naslađivala kritikama na račun projekta Skopje 2014 tokom kojeg je glavni grad Severne Makedonije postepeno mutirao u hibrid turske kasabe, Las Vegasa i neoklasicističkog Pariza izrađenog od stiropora, naša vladajuća “elita” spremala je na domaćem terenu daleko gori zločin nego što je kičerajsko nizanje selebritija poput cara Stefana Dušana i Tošeta Proeskog na mostu preko Vardara prilagođenom za selfije.

U centru Sremske Mitrovice, u doba Vladavine četvorice jedne od četiri prestonice Starog Rima (uz današnji Milano, Trir i turski Izmit), nalazi se Žitni trg. Ovaj prostor nedaleko od reke Save jedinstvena je prostorna kulturno-istorijska celina u čitavoj Evropi, s obzirom da je služio kao gradska pijaca u kontinuitetu dužem od 15 vekova, sve do pedesetih godina XX veka.