Lečenje SMS porukama - dopuna ili zamena za posao države?

Lečenje SMS porukama - dopuna ili zamena za posao države?

Dušan Katilović
Dušan Katilović

Siromašno srpsko društvo nesređenih prioriteta primorano je da obolele od retkih bolesti (a pre svega decu) leči slanjem SMS poruka. Jedna od računica glasi da samo za decu sa spinalnom mišićnom atrofijom (SMA) treba prikupiti oko 15 miliona evra svake godine.

Ima li srpska humanost snage da svima njima obezbedi lek koji košta preko 2 miliona evra? A šta je sa decom i odraslima sa drugim retkim i teškim bolestima?

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

‘Afera Tijanini roditelji’ i njeni odjeci

Pre osam godina, pokrenuta je do tada najobimnija kolektivna humanitarna akcija u Srbiji tokom koje je bio prikupljan novac za lečenje male Tijane Ognjanović u Sjedinjenim Državama. Veliku senku na solidarnost građana čitave zemje koja se digla na noge ne bi li skupila 700.000 evra bacila je afera u čijem središtu su bili Tijanini roditelji koji su bili javno sumnjičeni za prevaru, proneveru i nenamensko trošenje doniranih sredstava, za svoje ili nečije tuđe potrebe.

Na žalost, Tijana je preminula, a mučne nedoumice koje su se povlačile po medijima prekraćene su donacijom (navodno celokupnog) iznosa sakupljenog, a nepotrošenog novca u visini od oko 1.600.000 evra Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, te odlukom tužilaštva da ne preduzima krivično gonjenje ni protiv koga.

Najveća žrtva afere i njenog zataškavanja, međutim, bila je - ljudska humanost. Ne ulazeći u tačnost (nepoznatih) detalja u vezi sa aferom, građani su se masovno javljali u komentarima na internet portalima izražavajući svoj gnev, ozlojeđenost i osećaj da su prevareni u situaciji kada su, bez ikakve patetike, odvajali od usta da bi Tijanu poslali u Hjuston po novo srce. Javnost je tada sa pravom postavila pitanje - Kako povratiti poverenje ljudi u humanitarne akcije i da li je ono trajno narušeno?