Menstruacija nije ciklus; Foto: Erol Ahmed / Unsplash

Menstruacija - reč koja se nerado izgovara

Vesna Milić  Radosavljević

Dobila sam, imam ciklus, u onim danima sam, imam "ženske" probleme, imam mecu. Ovo su sve sinonimi za - menstruaciju. Glavno pitanje je - zašto pojam "menstruacija" izbegavaju gotovo svi? Prijateljice u međusobnom razgovoru, pa čak i ginekolozi i ginekologice često zamenjuju reč "menstuacija" za "ciklus".

Od menstruacije beže gotovo svi, iako je tu gotovo svakog meseca kod velikog dela svetske populacije.

I u drugim jezicima, poput engleskog, menstruation nije uobičajeni naziv. To je - period. U Nemačkoj se obično kaže: Ich habe meine Tage ili meine Periode što znači - imam dane ili imam period. Slična situacija je u španskom jeziku gde je tengo la regla popularna rečenica kojom žene kažu da imaju menstruaciju. Regla u bukvalnom prevodu znači - lenjir. U ovom jeziku se takođe kaže i - periodo.

Menstruacija i dalje ženska stvar

Vratimo se na žene sa uobičajenim vaginalnim krvarenjem u Srbiji. Kada o menstruaciji progovore pred kolegom, prijateljem ili rođakom, žene obično vide izraz lica koji je miks sažaljenja i zgražavanja.

I tu se u većini slučajeva završava svaka komunikacija na temu menstruacije, fiziološke pojave ključne u produžetku vrste.

Ovakve situacije govore u prilog tome da je menstrualno krvarenje, uprkos tome što je najprirodnija pojava na svetu i dalje nešto nepoželjno, sramno i stigmatizovano. Ženska stvar. Pojava o kojoj se van ženskog kruga radije ćuti i u čije se detalje ne upušta.

Reč stara hiljadama godina

Kada govorimo o ovom opšte neprihvaćenom pojmu, "ženskoj stvari" koje se mnoge žene i dalje stide zbog shvatanja sredine, znamo da je potekao od latinske reči menstruum. To znači mesečni. Menses je takođe latinska reč koja je u uopotrebi, što je množina od mensis - mesec (menzis je termin popularniji kod generacije baby boomera).

Sve ove reči postojale su pre više milenijuma, pa ostaje nejasno da li su ovi drevni pojmovi prevaziđeni ili su još obavijeni velom "nečistoće", te ih zato retko čujemo u svakodnevnim razgovorima, medijima pa čak i "stučnijim" krugovima?

Moć upijanja uložaka dugo je ilustrovana plavom umesto crvenom tečnošću; Foto: Alexander Sergienko / Unsplash

Prihvatljiva alternativa: Ciklus umesto menstruacije

Mnogi menstruaciju zovu “ciklusom”, što se može čuti čak i kod pojedinih lekara, od kojih se najmanje očekuje tabuiziranje fizioloških pojava. Menstrualni ciklus, iz koga je verovatno i potekao ovaj naziv za mesečno krvarenje kod žena u polnoj plodnosti, je zapravo nešto sasvim drugo.

Menstruacija je period od 1. do 5. dana menstrualnog ciklusa. Menstrualni ciklus je život jedne jajne ćelije i propratna priprema organizma za trudnoću.

Kako je objašnjeno na sajtu jedne medicinske ustanove, organizam žene svakog meseca prolazi kroz niz promena uslovljenih hormonima kojim se materica priprema za eventualnu trudnoću, a jajna ćelija sazreva i dolazi do ovulacije.

Menstrualni ciklus se sastoji od 2 paralelna ciklusa – na nivou jajnika (folikularna, ovulatorna, luteinska faza) i na unutrašnoj sluznici materice, koje nastaju dejstvom hormona iz jajnika (proliferativna, sekretorna i degenerativna faza).

Iz ovoga je jasno da ciklus i menstruacija nisu sinonimi, iako se u Srbiji ove dve fiziološke pojave često poistovećuju.

Ulošci i tamponi tajna oprema

Do pre samo dve decenije većina žena u Srbiji skrivala je higijenska sredstva za menstruaciju u neprovidnim kesama, torbama, itd. (u nekim krajevima to i dalje rade). I kada odlaze do toaleta da zamene uložak ili tampon, žene ih krišom nose - u džepu, rukavu, torbi, a iskorišćene odlažu u najskrivenijim dubinama kanti za otpatke.

I dan danas, kada govore o menstruaciji i pratećim pojavama, žene snize ton ili šapuću. "Vidi jel mi prešlo", "Imaš uložak?" itd. Pitanja koje i dalje prati određena stigma, i koja se izgovaraju glasno samo u ženskom društvu.

Sujeverje vezano za menstruaciju - žena smatrana nečistom

Narodna verovanja od kojih neka i dalje stoje na teritoriji Srbije, kažu da je žena u toku menstruacije nečista. "Magična infekcija" je mogla da zadesi muškarca koji je pre stotinak godina imao seksualni odnos sa ženom koja krvari. Čak i od žena u većim i urbanijim sredinama često se može čuti kako ih menstruacija sprečava da idu u crkvu, na bazen ili čak i kod frizera.

Poimanje menstruacije kao nečiste pojave, ima svoje korene i u religiji. U odgovoru jednog od duhovnika SPC na portalu TV Hram, na pitanje o pričešću žena tokom menstruacije (u njihovom naslovu stoji - "u toku ciklusa"), navodi se sledeći odgovor:

"U Mojsijevom zakonu postoje i zapovesti koje se tiču menstrualnog ciklusa. Shodno ovim pravilima, žena je smatrana za “nečistu” tokom ovog perioda. Takođe je smatrana za nečistu i nakon porođaja i to ako se rodi muško dete onda četrdeset dana, a ako se rodi žensko dete onda je nečista čak osamdeset dana po porođaju", navodi duhovnik.

Dalje se u obrazloženju navodi da su ove zapovesti zapravo bile odraz Mojsijeve brige prema ženama.

"Možda se nekom na prvi pogled učine ove zapovesti kao izraz muškog šovinizma, međutim i ovde je bila druga ideja kojom se Mojsije rukovodio. Naime, da je on svojim savremenicima govorio kako treba da svojim ženama daju malo predaha i prilike da se oporave od porođaja, malo bi ga ko u tome poslušao. Međutim ako im zapovedi da će i muž postati nečist ako se samo dotakne svoje žene u vreme kada je nečista, i da će u tom slučaju morati da prinese određenu žrtvu i da provede neko vreme u postu i očišćenju, onda će skoro svi da se pridržavaju tih zapovesti. Glavni dakle efekat bio je u tome da se olakša položaj žene u društvu u kome se na ženu gledalo kao na roblje, na oruđe koje govori. Otuda potiče i pravilo po kome se žene ne pričešćuju u toku ciklusa"

Žene tokom menstruacije "nečiste", propagirala i religija; Foto: Mehrpouya H / Unsplash

Iako SPC ima sasvim relaksirane stavove po pitanju odlaska žena tokom menstruacije u crkvu i učestvovanju u obredima, te svoje vernice pokušava da ubedi u suprotno, posledice ovakvog odnosa prema menstruaciji se još osećaju.

Čini se da se dobra stara menstruacija nikada neće osloboditi stigme, kao ni bapskih piča i drugih legendi koje potiču iz narodnih običaja nevezanih za hrišćanstvo.

Pojedini ruše tabue

Srećne, nasmejane, lepe i obučene u lepršave haljine ili pantalone svetlih boja - bile su uobičajene slike žena na reklamama za higijenske uloške koji se koriste tokom krvarenja kojim materica odbacuje materijal pripreman za prihvat i razvoj ploda. Moć upijanja uložaka dugo je u reklamama ilustrovana plavom umesto crvenom tečnošću.

Međutim, Libres poslednjih godina razbija tabue i u širokom luku izbegava stereotipne reklame. Tako su u jednoj kampanji prikazali zagrljaj dve žene, dok u televizijskim reklamama ne koriste prijatne slike, već prikazuju relanije momente i asocijacije na fiziologiju - hormonske promene i menstrualnu bol koju žene osećaju.

Ipak, sudeći po komentarima, nisu sve žene prihvatile ovu "realnost" na televizijskim ekranima i neke od njih se gnušaju takvih slika.

Odvratniju reklamu nisam videla, uvek prebacim.  Jeza me uhvati - od materice do svih tih likova - stoji u jenom komentaru na YouTube kanalu kompanije.

Industrija higijenskih proizvoda i komercijalizacija

Poslednjih decenija učinjen je veliki korak napred u odnosu na period kada se koristila vata ili razne sterilisane tkanine za zadržavanje menstrualne krvi. Razvojem ovih proizvoda i njihovim prilagođavanjem potrebama žena, uveliko je olakšan period menstruacije i mogućnosti da se obavljaju sve aktivnosti kao i u bilo kom drugom periodu meseca.

Sada možemo da plivamo tokom menstruacije. Ipak, to ne radimo uopšte ili vrlo retko, upravo zbog osećaja nečistoće i stigme koja je pre više milenijuma bačena na ovaj period.

Razvojem menstrualnih proizvoda ženama je olakšan period menstruacije; Foto: Natracare / Unsplash

Besplatni ulošci u nekim ustanovama u Srbiji

U javnosti se poslednjih godina sve češće može čuti termin - menstrualno siromaštvo, koje odznačava nemogućnost žena da sebi (u dovoljnom obimu) obezbede proizvode za higijenu tokom menstruacije.

Do maja 2022. sredstva poput uložaka i tampona koštala su oko 6.300 dinara godišnje, dok je u oktobru bilo potrebno izdvojiti oko 8.300 dinara, pokazalo je istraživanje organizacije Gender Knowledge Hub.

Pre nekoliko godina, Škotska je postala prva zemlja na svetu koja je svima zakonski obezbedila besplatne proizvode za menstrualnu higijenu.

Poslednjih godina i na Balkanu organizacije sprovode zvanična istraživanja koja govore da mnoge devojčice i žene nemaju uslove da kupuju higijenska sredstva poput uložaka, tampona, menstrualnih čašica, itd. Kao i da nemaju uslova da ih tokom menstruacije menjanju onoliko često koliko je potrebno.

Štednja na menstrualnim proizvodima može da ostavi posledice po mentalno i fizičko zdravlje žene, upozoravaju stručnjaci komentarišući rezultate ovakvih istraživanja.

Menstruacija je i dalje ženska stvar; Foto: Annika Gordon / Unsplash

Srećom, i u Srbiji u poslednje vreme imamo svetle primere - žene koje su se izborile da na fakultetima besplatni higijenski ulošci budu dostupni devojkama u toaletima. Filozofski fakultet u Novom Sadu i Prirodno-matematički fakultet u Nišu. Karlovačka gimnazija je takođe među prvim školama koje su obezbedile besplatne menstrualne proizvode učenicama.

Menstrualno odsustvo u Španiji - kakvi su izgledi za Srbiju

Još lepša vest dolazi iz geografski ne tako daleke Španije, gde su početkom ove godine radnice dobile pravo na menstrualno odsustvo sa posla.

Žene u ovoj zemlji imaju prava na tri do pet slobodnih dana ukoliko doživljavaju jak menstrualni bol, povraćaju, vrti im se u glavi ili padaju u nesvest tokom menstruacije.

U Srbiji se samo progovorilo o ovakvim zakonskim izmenama, a žene mogu u ovim situacijama da se oslanjaju na volju poslodavaca i predusetljivost drugih koleginica i kolega.

Čini se da je Srbija, gde su žene, a naročito majke male dece diskriminisane prilikom zapošljavanja i rada, daleko od uvođenja menstrualnog bolovanja. Čak je i sama Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izrazila sumnju da bi ovakva vrsta bolovanja mogla dovesti žene u još nepovoljniji položaj na tržištu rada.

"Poslodavci bi mogli izbegavati da zapošljavaju devojke i žene s obzirom na to da inače nismo iskorenili praksu u kojoj se mladoj ženi neretko uskraćuje pravo na rad zbog toga što se neosnovano očekuje da će žena u dogledno vreme otići na trudničko i porodiljsko odsustvo što je zabranjeno zakonom. Mi kao država i društvo imamo obavezu da ženama obezbedimo jednak tretman prilikom zapošljavanja", rekla je poverenica za Kurir.

Reprodukcija koja održava čovečanstvo, kao i mnogi njeni propratni elementi i dalje su pod žestokim stegama tabua, tajni i srama, i uprkos naporima mnogih osvašćenih pojedinki i pojedinaca, organizacija, zakonodavaca, privatnih kompanija, ne može se lako osloboditi. Ipak, borba za reproduktivna i menstrualna prava poslednjih godina izvojeva značajne pobede, te ne bi trebalo da stane ni kada se čini uzaludnom.

Društvo

Vesna Milić Radosavljević

Novinarka i social media menadžerka koja se bavi se i zapošljavanjem, socijalnim preduzetništvom i rodnom ravnopravnošću. Osim pisanja, snimanja i montaže, voli kafane, prirodu i mačke.