Milenijalci (Ušančene generacije, 3. deo)

Milenijalci (Ušančene generacije, 3. deo)

Dušan Katilović
Dušan Katilović

Iako posle slova X ide slovo Y, generacija koja je došla nakon Generacije X daleko je poznatija pod nazivom milenijalci, s obzirom da je rođena na širem prelazu iz drugog u treći milenijum.

Od Mijatove prečke do nezavisne Srbije

Metodom koja podrazumeva da su pripadnici Generacije Y svi oni rođeni između x-era i Generacije Z, za godine njihovog rođenja možemo uzeti one u periodu između 1983. i 1996.

Godinu 1983. smo kao simboličku prekretnicu uzeli zbog činjenice da su ljudi tog godišta bili prva generacija koja nije bila učlanjena u Savez socijalističke omladine Jugoslavije, dok je određivanje poslednje godine daleko relativnije i svako od nas može arbitrarno i subjektivno da kaže da se (srpski) svet zauvek izmenio nakon, na primer, prvog dočeka košarkaša SRJ na balkonu Skupštine Grada Beograda (1995), tokom studentskih protesta 1996/7. ili prečke Predraga Mijatovića na Svetskom prvenstvu u fudbalu 1998.

Naravno, pošto milenijalci ne pamte nijedan od pobrojanih događaja, možemo ih (takođe proizvoljno) odrediti i kao generaciju koja je rođena u Jugoslaviji, a stasala u nezavisnoj Srbiji (ali ne zna baš najbolje stihove ni himne “Hej, Sloveni” ni “Bože pravde”).

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖

Upravo čitaš priču dostupnu uz besplatnu članarinu. To znači da je ona objavljena pre najmanje mesec dana. Ako ti se sviđa i želiš da čitaš naše novije članke - pozivamo te da se odlučiš za plaćenu članarinu. 👈

🥁 Svi novi tekstovi su prvih 30 dana dostupni samo uz plaćenu članarinu!

Plaćena članarina omogućava nam da nastavimo da objavljujemo kvalitetne priče na raznovrsne teme, bez opterećivanja sajta banerima koji ometaju čitanje. Uz mesečnu članarinu nižu od 6 šoljica kafe u kafiću, nadamo se da ćeš odlučiti da na ovaj način podržiš naš rad...