Nagradne igre kroz vreme - od makaza do fejsa

Nagradne igre kroz vreme - od makaza do fejsa

Dušan Katilović
Dušan Katilović

Igre na sreću nisu pojava savremenog doba. Čovek je oduvek želeo da okuša fortunu i za male pare “ubode” veliki dobitak.

U Srbiji, državno regulisana lutrija datira još iz doba kneza Miloša Obrenovića. No, ulaskom u digitalnu eru, organizovanje ovih igara postalo je neuporedivo lakše, efikasnije i učestalije.

Ali, osvrnimo se na to u čemu je zapravo razlika između igara na sreću i nagradnih igara?

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Igre na sreću - “nikad se ne zna!”

Da bi aktivnost priređivača igre potpala pod zakonsku i stručnu definiciju igre na sreću, potrebno je da budu ispunjena tri uslova:

  • Učesnik (igrač) mora da nešto uloži ili plati organizatoru da bi učestvovao
  • Ulog igraču može da donese dobitak (ili gubitak)
  • Ishod igre zavisi od slučajnog i neizvesnog dođaja, a ne od njegovog znanja ili veštine.

Promotivne i nagradne igre

Dok je termin igara na sreću rezevisan za “ozbiljne” hazardne igre koje organizuje državni lutrijski monopol ili kompanija specijalizovana za kockarski biznis, igre koje organizuju kompanije i brendovi struka preciznije naziva promotivnim igrama.

Promotivne igre su igre i konkursi koje organizuju kompanije i brendovi, a za koje nije neophodno da učesnik bilo šta plati ili uloži.

Specifičan, ali čest slučaj je da se za učešće u igri od učesnika ipak traži neko ulaganje (tipično, kupovina proizvoda priređivača). Takav hibrid promotivne i igre na sreću kolokvijalno nazivamo nagradnom igrom.

Makaze, lepak i Šurda kao jabuka razdora

U pre-digitalno vreme socijalističke Jugoslavije, nagradne igre bile su vrlo spore i - analogne.