Doživite, naučite i usavršite letenje: Paraglajding u Srbiji

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Od Ikarovih nesrećnih pokušaja do onih uspešnijih braće Rajt, čovek je uvek želeo da leti i svesredno je radio na ostvarenju te želje. Svet je danas moguće videti iz ptičje perspektive na mnogo načina, ali samo je jedan koji omogućava da se približimo njihovom osećaju slobode, a to je paraglajding.

Šta je paraglajding?

Paraglajding je najmlađi vazduhoplovni sport na svetu, nastao iz potrage planinara i alpinista u Francuskim Alpima za načinom da se nakon uspona na planinski vrh brzo i lako spuste nazad u njegovo podnožje.

Paraglajder je jednostavna letelica bez motora koja podseća na padobran i staje u osrednji ranac. Leti se isključivo pomoću vetra i termike, a najduži let do sada izveden ovom letelicom iznosi neverovatnih 588 km.

Let s pticama

Paraglajding pruža mogućnost nezaboravnih avantura, izazova i pogleda na prirodu i predele iznad kojih se leti. Letenje paraglajderom stvara osećaj da letimo baš kao ptica, s obzirom na to da u njemu letimo bez ikakve kabine, u potpunosti izloženi prirodi, vazduhu, vetru i Suncu. Na taj način letenje doživljavamo svim čulima.

Petar Lončar, naš najpoznatiji paraglajder i jedan od najuspešnijih u svetu, kaže da su za njegovu ljubav prema paraglajdingu najzaslužniji upravo taj osećaj slobode koji mu pruža ovaj sport i okruženje u kome boravi baveći se njime, naglašavajući kako ne bi mogao da zamisli život bez planine, prirode i paraglajdinga.

Paraglajding u venama

Paraglajding spada u ekstremne sportove tj. one koji podrazumevaju ekstremne situacije koje koketiraju sa osećanjem opasnosti i kao takve podižu adrenalin u našem telu do one tačke u kojoj on nadjačava strah.

Ekstremni sportovi, po nešto široj definiciji predstavljaju sportske aktivnosti koje se baziraju na rušenju društveno prihvatljivih granica. Određenije, to su oni sportovi koji uključuju ekstremne brzine, telesne napore, akrobacije i odvijaju se u ekstremnim uslovima, ali najvažnije od svega to su prevashodno oni sportovi koji podrazumevaju neposrednu ekstremnu opasnost po učesnike tj. ljude koji se njima bave.

Na pitanje šta za njega lično predstavlja paraglajding i kako je uopšte odlučio da se bavi baš tim sportom, Petar odgovara:

„Za mene paraglajding predstavlja način života! Svoj prvi skok sam napravio sa nepunih 19 godina u 63. padobranskoj brigadi. Nedugo zatim sam počeo da letim paraglajderom i da se bavim akrobatskim letenjem gde sam mogao da izrazim svoju kreativnost kroz manevre u vazduhu. Privuklo me je i to što se  niko nije bavio tom disciplinom, tako da sam odlučio da mi ona bude i profesija i način života koji ne skida osmeh sa mog lica.“

Želja za letenjem i manevrima u vazduhu, kod Petra je, kao i kod većine ekstremnih sportista, jača od straha, s obzirom na situacije u koje sebe dovodi, što ne znači da straha u potpunosti nema:

Uvek postoji ona pozitivna doza straha, što je i dobro kada se bavite ektremnim sportovima, jer vas taj strah drži na oprezu i podstiče da pravilno reagujete u svakoj situaciji!

Domaći i svetski rekordi u paraglajdingu

Petar Lončar je rođen u Beogradu 1986. godine. Padobranstvom je počeo da se bavi sa 18 godina u 63. padobranskoj brigadi, a prvo akrobatsko letenje paraglajderom je imao 2007. godine.

Prvi je Srbin koji se profesionalno bavi akro paraglajdingom, a skoro 15 godina posle prvog leta i dalje jedini što samo potvrđuje koliko je ova disciplina teška i da je potrebna prevelika posvećenost zbog koje se malo njih upušta u treniranje i bavljenje ovom disciplinom.

Akro paraglajding se sastoji iz izvodjena određenih figura u vazduhu i zahteva posebne terene na kojima se ti manevri izvode.

Petar je istovremeno vlasnik nacionalnog rekorda u najdužem paraglajding letu od čak 9 sati, dok sa bugarskim kolegom Veselinom Ovčarovim drži svetski rekord u sinhronizovanim infiniti lupinzima (181) i ima preko 70 BASE skokova. Prvi je sportista iz Srbije koji je leteo na visini od 6.800 metara bez maske sa kiseonikom i prvi Srbin koji je preleteo Himalaje.

Na pitanje šta je to što ga tera u tako ekstremne situacije, sa osmehom na licu odgovara:

„Pa nisam mnogo razmišljao o tome i verovatno je to pomeranje granica u sportu i u životu. Svako ko se bavi profesionalno nekim sportom teži da bude najbolji i da pobedi sebe!“

Na paraglajderu po celom svetu

Na svom paraglajderu, Petar je do sada leteo u 67 zemalja sveta takmičeći se u svetskim akro kupovima i aero događajima, usavršavajući svoje veštine na ekspedicijama i projektima širom sveta.

Ponosni je vlasnik još jednog svetskog rekorda kao prvi čovek koji je leteo na svih sedam kontinenata, što je potvrdila Svetska vazduhoplovna federacija.

O tom iskustvu i predelima koji su na njega ostavili najjači utisak kaže:

„Konačno, posle 12 godina letenja paraglajderom uspeo sam da ostvarim i taj san i projekat - Let na svakom kontinentu. Budući da sam leteo i obišao preko 60 država, upoznao mnogo različitih kultura i predivnih terena za letenje teško bih se mogao odlučiti za individualan odgovor. Pakistan bih izdvojio kao najlepše mesto za letenje i moj let na 7000m u srcu Karakoram planina i blizu drugog navišeg vrha sveta K2 - taj prizor ostavlja bez daha, kao i visina na kojoj sam leteo. Za tim puno ne zaostaje ni let na Havajima, kao ni let u Namibiji na najstarijim peščanim dinama.“

Iako mu nijedna dosadašnja ekspedicija nije teško pala, jednu misiju izdvaja kao nešto težu od ostalih:

„Antarktik je bio veliki izazov, koji nastaje kada se spremate za neki podvig, a znate da dosta toga ne zavisi samo od vas ili vaše spremnosti. U ovom slučaju sam imao samo 10 posto šanse za let na ledenom kontinentu, jer su vreme i vremenski uslovi imali najveću ulogu, ali eto posrećilo mi se da napravim 2 kratka leta i doživim i to iskustvo.“

Paraglajding u Srbiji

U Srbiji postoji nekoliko uzletišta za paraglajding, kao što su: Vršački breg, Titelski breg, Zlatibor, Kopaonik, Suva planina, Golija, Rajac, Gučevo, Sićevo, Subotica, Novi Sad...

Ljubitelji ovog sporta kažu da je Vršački breg, zbog idealnih meteoroloških uslova, jedno od najboljih mesta za paraglajding, dok Zlatibor, zbog svojih zelenih pašnjaka i šuma tj. pogleda na njih, apostrofiraju kao najlepše, što nam potvrđuje i Petar:

„Definitivno bih izdvojio Zlatibor i paraglajding sa vrha Čigote na 1422m nadmorske visine. Teren na Zlatiboru ima odličnu poziciju i infrastrukturu koja je dosta bitna za pristup poletištu i za učenike i za iskusne letače! Ima više poletišta za severni i južni vetar što nam daje izuzetno mnogo letačkih dana tokom godine, pa samim tim učenici lako napreduju i stiču dozvole pilota paraglajdera veoma brzo. Odlično je i za tandem paraglajding i svakom je dostupno. Svako ko je došao da nas vidi ili leti sa nama sa vrha Čigote nije ostao ravnodušan!“

Zlatibor kao takav interesantan je i stranim paraglajderima:

Ovog leta smo imali posete pilota iz Poljske, Mađarske, Slovenije, pa čak i iz Brazila. Svi oni su iz Srbije otišli sa pozitivnim utiscima, jer im se veoma sviđaju ovdašnji teren i priroda, kao i nase gostoprimstvo!“

Međutim, ono na šta Petar skreće pažnju je da paraglajding u samoj Srbiji i dalje nije onoliko popularan koliko zaslužuje da bude, ali naglašava da se broj pilota iz godine u godinu povećava i nada se da će biti sve više onih koji će ga zavoleti jer je paraglajding više od letenja:

Paraglajding je sport u kome se učesnici okreću prirodi u kojoj uživaju posmatrajući je iz drugog ugla. Uz to je i dalje najpristupačniji i najjeftiniji vid letenja koji ne zahteva motor, gorivo i poseban transport do terena za letenje. Potrebno je samo malo volje i posvećenosti na početku, ali već posle par treninga možete praviti svoje prve samostalne letove uz nadzor instruktora. Paraglajding je kao vožnja bicikla - kada ga jednom naučite, teško se zaboravlja.“

Paraglajding za početnike, buduće sportiste

Posle godina i godina letenja oko sveta, Petar je odlučio da se nastani na Zlatiboru i iskoristi svoje veštine i iskustvo za promociju paraglajdinga u Srbiji, a prevashodno za obučavanje novih paraglajdera:

„Naša škola na Zlatiboru je do sada iškolovala 5 pilota paraglajdera i oni već poseduju dozvole. Buduće pilote najpre učim dobrom vladanju paraglajderom na zemlji pre letenja, jer smatram da su pravilno utvrđivanje i pristup na početku od ogromnog značaja za dalju karijeru u letenju. Posvećenost, rad, disciplina i strpljenje su presudni za bilo koji uspeh, a pogotovu za uspešan i bezbedan let.“

Ono što bi neko ko želi da se bavi paraglajdingom trebalo da zna jeste da bez instruktora savladavanje tehnike paraglajdinga nije moguće. Samo poletanje, zaokret i sletanje se lako nauče, ali da biste mogli da počnete samostalno da se bavite ovim sportom neophodno je da steknete znanje i iskustvo za sopstveno odlučivanje o izvođenju leta.

Da biste to mogli bezbedno da radite neophodno je sveobuhvatno znanje meteorologije, aerodinamike, poznavanja opreme i adekvatnih manevara u vanrednoj situaciji. Učenje bez stručnog nadzora je ključan faktor u povredama i nesrećama. Takođe, treba znati i to da po zakonu civilnog vazduhoplovstva učesnik koji pristupa obuci ne sme da bude mlađi od 16 godina.

Za one koji ne ispunjavaju ovaj uslov ili one koji nemaju ambicije da se profesionalno ili rekreativno bave paraglajdingom, a voleli bi da dožive to iskustvo, tu je mogućnost tandem leta sa instruktorom, u ovom slučaju sa Petrom, koji iza sebe ima preko preko 4.000 tandem letova i više od 10.000 samostalnih.

Za kraj, onima koji bi hteli ozbiljnije da se bave ovim sportom Petar poručuje:

„Ako neko ima san da leti, nipošto ne bi trebalo da ga zanemari. Paraglajding vam može promeniti život samo na bolje i generalno ako uspete da pronađete nešto što će vam držati pažnju i osmeh na licu bićete srećni, bilo koja aktivnost da je u pitanju. Dodatna prednost paraglajdinga je spajanje sa prirodom, što bi definitivno trebalo iskoristiti i uživati u stvarima koje nam ona pruža. Ako ste se ikada zapitali kakav je osećaj bezbrižno krstariti nebom poput ptice, osetiti strujanje vazduha u letu i doživeti svet iz njihove perspektive, paraglajding će vam omogućiti da doživite taj neverovatni osećaj slobode!“


Fotografije: arhive sagovornika

SportPrirodaIntervju

Bogdan Petrović Twitter

Diplomirani Istoričar umetnosti i dizajner godinama prisutan u medijima kao novinar, kolumnista i PR. Na društvenim mrežama pod svojim imenom i prezimenom.