Posle nafte, gas: plavi energent u crvenom

Posle nafte, gas: plavi energent u crvenom

Dušan Katilović
Dušan Katilović

Prirodni gas privukao je veliku pažnju medija i javnosti u proteklih nekoliko meseci, naročito zbog naglog i ekstremnog porasta cena ove berzanske robe.

I dok se analitičari ne slažu da li je skok u ceni posledica poremećaja na strani ponude ili na strani tražnje, geopolitičkih nadgornjavanja ili “nevidljive ruke tržišta”, svi se uglavnom slažu da je u pitanju još jedna duboka i teška tržišna anomalija kojih poslednjih nekoliko godina ima previše i koje obesmišljavaju tradicionalne ekonomske teorije, postulate i ponašanja.

Spisak anomalija koje beležimo na svetskim tržištima je impozantan i zajedničko im je da se efikasno opiru jednostavnim i smislenim objašnjenjima.

Balon cena akcija, nekretnina i druge imovine koji nikako da pukne, kreiranje nepojmljivih količina novog novca koje sve do nedavno nije rezultiralo inflacijom, otklon vlasnika kapitala od težnji ka profitabilnosti ulaganja nauštrb rasta (“rast po svaku cenu”) su parametri “nove normalnosti” koja prestaje da bude nova, dok je pitanje da li ikada bila normalnost.

Slučaj sirova nafta 2020.

Ako je rast cena prirodnog gasa nekome šokantna pojava, trebalo bi ga podsetiti na zbivanja od pre samo godinu dana. Cena WTI sirove nafte je na Njurorškoj produktnoj berzi 20. aprila 2020. sa 56 USD pala na -37,63 dolara za ugovore koji su se realizovali u maju iste godine.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖

Upravo čitaš priču dostupnu uz besplatnu članarinu. To znači da je ona objavljena pre najmanje mesec dana. Ako ti se sviđa i želiš da čitaš naše novije članke - pozivamo te da se odlučiš za plaćenu članarinu. 👈

🥁 Svi novi tekstovi su prvih 30 dana dostupni samo uz plaćenu članarinu!

Plaćena članarina omogućava nam da nastavimo da objavljujemo kvalitetne priče na raznovrsne teme, bez opterećivanja sajta banerima koji ometaju čitanje. Uz mesečnu članarinu nižu od 6 šoljica kafe u kafiću, nadamo se da ćeš odlučiti da na ovaj način podržiš naš rad...