Prvi moderni gradonačelnik Beograda: Vlada Ilić

Prvi moderni gradonačelnik Beograda: Vlada Ilić

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Naš odnos prema istoriji, nažalost, često je takav da, slučajno ili namerno, neke od ljudi koji su najviše učinili za našu zemlju ili glavni grad, zaboravimo. Jedan od takvih je Vlada Ilić, čovek kome Beograđani toliko mnogo duguju, a tako malo njih za njega uopšte zna.

Na mestu prvog čoveka prestonice bio je od 10. januara 1935. do 13. septembra 1939. godine. Za to vreme, od Beograda je napravio modernu turističku metropolu, koja je išla u korak sa svetskim trendovima, ali je posle II svetskog rata od strane komunista proglašen za narodnog neprijatelja i maltene potpuno zaboravljen.

Najbogatiji Srbin svog vremena

Vladimir Vlada Ilić rođen je u Vlasotincu kao najmlađi sin bogataša Koste Mumdžije, koji je najveći deo bogatstva stekao preprodajom turskih imanja posle oslobođenja Južne Srbije, ali i kao jedan od osnivača prve leskovačke štofare, najveće na Balkanu, koja je taj kraj ekonomski preporodila.

Vlada Ilić pred početak Drugog svetskog rata

Svoje sinove je poslao u inostranstvo na školovanje, pa je tako Vlada završio Trgovačku akademiju u Beču, a potom i Višu školu u Ahenu, smer za tekstilnu proizvodnju i postao prvi tekstilni industrijalac iz tadašnje Srbije sa akademskim obrazovanjem. Pouzdano se zna da je govorio francuski i nemački, a po nekim svedočenjima i engleski jezik.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖

Upravo čitaš priču dostupnu uz besplatnu članarinu. To znači da je ona objavljena pre najmanje mesec dana. Ako ti se sviđa i želiš da čitaš naše novije članke - pozivamo te da se odlučiš za plaćenu članarinu. 👈

🥁 Svi novi tekstovi su prvih 30 dana dostupni samo uz plaćenu članarinu!

Plaćena članarina omogućava nam da nastavimo da objavljujemo kvalitetne priče na raznovrsne teme, bez opterećivanja sajta banerima koji ometaju čitanje. Uz mesečnu članarinu nižu od 6 šoljica kafe u kafiću, nadamo se da ćeš odlučiti da na ovaj način podržiš naš rad...