Svi beogradski gradonačelnici

Svi beogradski gradonačelnici

Bogdan Petrović
Bogdan Petrović

Beograd je grad turbulentne prošlosti koju su stvarali i trasirali mnogi, pogotovu oni koji su ga vodili. Formalno nisu svi nosili titulu gradonačelnika, ali kako god da su se u datom trenutku zvali -  upravitelji varoši u kneževskoj i kraljevskoj Srbiji ili predsednici opštine u socijalizmu - bili su na čelu prestonice i kao takvi ušli u istoriju, čak i ukoliko za nju nisu ništa epohalno uradili.

Lista beogradskih gradonačelnika je dugačka. Na današnji dan ih je 78 ukoliko računamo i vršioce dužnosti gradonačelnika, ali su tek retki izveli krucijalne intervencije na licu i funkcionalnosti grada kako bi po tome ostali upamćeni.

Zdravo 👋 Želimo ti dobrodošlicu na Glavne 🖖
Ovde svake nedelje objavljujemo priče na različite teme iz domena poslovanja, sporta, kulture, infrastrukture, tehnologije... a svaka nova priča, najpre je dostupna registrovanim članovima.
🥁 Prijavi se za bespatnu članarinu da među prvima saznaš kad objavimo novu priču.

Ko je gradonačelnik?

Gradonačelnik predstavlja i zastupa grad i vrši izvršnu funkciju u Gradu Beogradu.

Tako glasi formalan opis funkcije, a nadležnosti onoga koji je obavlja su: da predstavlja i zastupa grad, neposredno izvršava i stara se o izvršavanju odluka i drugih pravnih akata Skupštine grada, da predlaže način rešavanja pitanja o kojima odlučuje Skupština grada, usmerava i usklađuje rad Gradske uprave, donosi pojedinačne akte za koje je ovlašćen zakonom, Statutom ili odlukom Skupštine, vrši i ostale poslove utvrđene Statutom i drugim aktima grada i, naravno, naredbodavac je za izvršenje budžeta. Važi za treću najjaču funkciju u Srbiji, posle predsednika i premijera.

Prostim jezikom rečeno, gradonačelnik kao čelna osoba grada trebalo bi da se postara da život u njemu bude što bolji i kvalitetniji. Neki beogradski gradonačelnici su u tome uspeli, a neki ne. Razlozi za neuspeh su brojni, od spoljnih faktora kao što je rat preko unutrašnjih kao što je ekonomija do toga da se neki na toj funkciji jednostavno nisu snašli.